Σκόνη από τη Σαχάρα λιώνει τους παγετώνες στις γερμανικές Άλπεις

Στα επόμενα 15 χρόνια οι παγετώνες θα έχουν χάσει σε μεγάλο μέρος του όγκου τους
Arnd Wiegmann via Reuters

Την εξαφάνιση των πέντε παγετώνων της Γερμανίας που βρίσκονται στις Αλπεις μέσα στα επόμενα 15 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής προβλέπει ο Κρίστοφ Μάγιερ καθηγητής στην Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών στο Μόναχο.

Οι παγετώνες της Γερμανίας φαίνεται οτι έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερους με αυτούς που βρίσκονται στην Αυστρία και την Ελβετία, δήλωσε ο Μάγιερ στο Reuters.

″Έχουμε περίπου 3.000 παγετώνες ακόμα στις Άλπεις και υπάρχουν μερικοί πολύ μεγάλοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως η πλειοψηφία των παγετώνων στις Άλπεις θα εξαφανιστεί στα επόμενα 50 χρόνια», υποστηρίζει.

Ο παγετώνας, «Schneeferner», που βρίσκεται στην κορυφή του Zugspitze, του ψηλότερου βουνού της χώρας είναι ένας από αυτούς.

Από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1901, ποτέ το βάθος του χιονιού στο Zugspitze δεν ήταν τόσο χαμηλό όσο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό ερευνητικό σταθμό «Schneefernerhaus».

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Schneeferner λιώνει δραματικά και έχει χάσει μεγάλο μέρος του όγκου του.

Σκόνη από τη Σαχάρα

Οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες και οι χαμηλές βροχοπτώσεις έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για τους παγετώνες να επιβιώσουν.

Και γι αυτό δεν φταίνε αυτοί που κάνουν πεζοπορία ή χειμερινά αθλήματα στα βουνιά. Κατά τον Μάγιερ, υπεύθυνο είναι το σύννεφο σκόνης και άμμου που ήρθε το 2022 από τη Σαχάρα και κάλυψε την Ευρώπη και τη Γερμανία.

”Το χιόνι έχει πολύ ανοιχτόχρωμη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ήλιος λάμπει στο χιόνι, το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας αντανακλάται και δεν χρησιμοποιείται για να λιώσει το χιόνι.

Αλλά αν υπάρχει σκόνη ή άμμος πάνω σε αυτήν την επιφάνεια χιονιού, τότε η άμμος απορροφά την ακτινοβολία του ήλιου και η θερμότητα που παράγεται λιώνει το χιόνι.

Το φαινόμενο αυτό οδήγησε την άνοιξη στο λιώσιμο των παγετώνων της Βαυαρίας, σε αντίθεση με άλλες ψηλές κορυφές των Άλπεων.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η τήξη των αλπικών παγετώνων, καταλήγει ο Μάγιερ.

Πηγή: Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα