Αστυνομικές ταυτότητες: Οι εταιρίες-«κολοσσοί» που διεκδικούν το έργο των 515 εκατ. ευρώ

Σήμερα Τετάρτη ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φακέλων συμμετοχής.
Eurokinissi

Εταιρίες που θεωρούνται στο πεδίο δραστηριότητάς τους «κολοσσοί» συνεργάστηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες υψίστης ασφαλείας.

Σήμερα Τετάρτη ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φακέλων συμμετοχής. Συνολικά πέντε κοινοπραξίες υπέβαλαν προσφορά για τον διαγωνισμό, ύστερα από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που είχε γίνει στις 20 Δεκεμβρίου 2019.

Ο διαγωνισμός αφορά στο έργο ανάπτυξης του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), το οποίο περιλαμβάνει και την παραγωγή των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει τα 515 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, οι κοινοπραξίες που υπέβαλαν σήμερα το πρωί φακέλους συμμετοχής είναι οι παρακάτω: Ένωση εταιριών «Thales Dis France-Uni Systems», ένωση εταιριών «Veridos Ματσούκης-ΟΤΕ-BYTE-INCM», ένωση εταιριών «Zetes Industries-Zetes-Space Hellas-Any», ένωση εταιριών «Idemia-Neurosoft» και η ένωση εταιριών «Austria Card-Plastikkarten Und Ausweissysteme Gesellschaft M.B.H., In Continu Et Services Societe Par Actions Simplifiee (SAS) και Inform Λύκος (ΕΛΛΑΣ) Μονοπρόσωπο Α.Ε.».

Η ανάπτυξη του έργου θα χρηματοδοτηθεί, σε πρώτη φάση, από τον ίδιο το φορέα και στη συνέχεια η αποπληρωμή θα γίνει από τους πολίτες που θα λάβουν τις αστυνομικές ταυτότητες.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν τη μορφή πιστωτικής κάρτας. Θα διαθέτουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και ενσωματωμένη ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου τους.

Παράλληλα, θα υποστηρίζουν το πρότυπο «eIDAS» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, ακόμα και εάν προέρχονται από διαφορετικό κράτος μέλος.