LIFE
03/04/2019 18:21 EEST

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας από το Αθηνόραμα: Tα καλύτερα εστιατόρια της χώρας

Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2019.

Από αριστερά προς τα δεξιά : Αλέξανδρος Κοσκινάς (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George), Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης & Γκίκας Ξενάκης (εστιατόριο Aleria), Αστέριος Κουστούδης (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George), Γιάννης Παρίκος (εστιατόριο Varoulko Seaside), Νάντια Κοντογεώργη & Άκης Σακελλαρίου (παρουσιαστές βραδιάς), Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης Αθηνοράματος), Λευτέρης Λαζάρου (εστιατόριο Varoulko Seaside)

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο MakedoniaPalace της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες τόσο οι εντός συνόρων όσο και αυτές που ήρθαν κατευθείαν… από το Παρίσι.

Με το VaroulkoSeaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2019 κορυφώθηκε η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που καθιερώθηκε από πέρυσι και έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις. Το πειραιώτικο εστιατόριο του σεφ Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά που είχε από την περσινή χρονιά ενώ συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 65 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν - από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του AlphaGuide - βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20.

Τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, και αυτό είναι μια μόνο από τις πολλές αισιόδοξες διαπιστώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τελετής για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.

Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν ακόμα για μία φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της.

Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει πολλαπλούς στόχους και αναγνώσεις. Επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικό κόνσεπτ από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ- και όχι μόνο - ντύθηκαν με ένα χιουμοριστικό «γαστρονομικό» στιχουργικό άρωμα και τις ερμηνείες συνόδεψε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους – έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη, και Δημήτρης Μακαλιάς.

Με την υπογραφή του Ανδρέα Μαυρομμάτη

Μετά τις απονομές και το ζεστό χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν στο Ballroom του MakedoniaPalace ένα εξαιρετικό dîner de gala για τη δημιουργία του οποίου το Αθηνόραμα προσκάλεσε ένα σπουδαίο Έλληνα σεφ από το Παρίσι, βραβευμένο με αστέρι Michelin τον Ανδρέα Μαυρομμάτη.

Ιδιοκτήτης και σεφ του γαστρονομικού εστιατορίου «LeMavrommatis» ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ο μοναδικός σεφ στον κόσμο που διαθέτει αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας εκτός Ελλάδος. Το «LeMavrommatis» συγκαταλέγεται στα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού και το τιμούν απολαμβάνοντας την κουζίνα του πολλοί Παριζιάνοι VIP και, μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι François Oland και Emmanuel Macron.

Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executivechef του MakedoniaPalace, και την μπριγάδα του δημιούργησαν ειδικά για το dîner de gala της φετινής απονομής, έξι πιάτα που ταξίδεψαν τους 300 προσκεκλημένους στις γεύσεις και στα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις.

Τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: 

 

Varoulko Seaside

 

 

ΑΘΗΝΑ

Varoulko Seaside 16/20

Tudor Hall (Ξεν. King George) 15,5/20

Aleria 15/20

Milos Estiatorio (Ξεν. Hilton) 14,5/20

Παπαϊωάννου 14,5/20

Τηλέμαχος Athens 14,5/20

Αθήρι 14/20

Ark 14/20

Artisanal Lounge & Gardens 14/20

Βασίλαινας 14/20

Κρητικός 14/20

The Zillers 14/20

 

αθηνόραμα
Από αριστερά προς τα δεξιά : Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Νίκος Ταχιάος (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Σπύρος Βούγιας (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Νοτοπούλου (Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Απόστολος Αλτάνης & Βόικα Γκλίσεβιτς (εστιατόριο Ambrosia του Ξεν. Hyatt Regency Thessaloniki), Σταύρος Σωτηρούδης & Δημήτρης Αγόρατζης (εστιατόριο Γλυκάνισος), Γιώργος Βασίλογλου (εστιατόριο Clochard), Απόστολος Ρήγας (εστιατόριο Grada Nuevo), Γιάννης Ζιάγκας (εστιατόριο Το Μανιτάρι), Αναστάσιος Τοπτζής & Κυριακή Τοπτζή (εστιατόριο Τάσος), Λευτέρης Ιωάννου & Αναστάσης Κουκούλιας (εστιατόριο Μούργα), Μανόλης Παπουτσάκης (εστιατόριο Χαρούπι), Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Dome Real Cusine (Ξεν. Nikopolis Hotel) 14,5/20

Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 14,5/20

Ambrosia (Ξεν. Hayatt Regency) 14/20

Γλυκάνισος 14/20

Clochard 14/20

Grada Nuevo 14/20

ΤοΜανιτάρι 14/20

Μούργα 14/20

Τάσος 14/20

Χαρούπι 14/20

 

Από αριστερά προς τα δεξιά : Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Δημήτρης Παμπόρης (εστιατόριο Bubo ξεν. Ekies All Senses Resort), Χρήστος Γκρέμος & Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος (εστιατόριο Καλαματιανός), Θεόδωρος Γκαβέζος & Κωνσταντίνος Κανακάρης (εστιατόριο Μαρίνα), Παναγιώτα Κουφαδάκη (εστιατόριο Μπουκαδούρα), Γεωργία Δώδου (εκ μέρους εστιατορίου Ντομάτα ξεν. Sani Resort), Αλέξανδρος Θάνος (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ντομάτα (Ξεν. Sani Resort) 15/20

Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort) 14/20

Καλαματιανός 14/20

Μαρίνα 14/20

Μπουκαδούρα 14/20

 

Από αριστερά προς τα δεξιά : Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Ανδρέας Σταυρίδης (εστιατόριο Ανδρέας), Ανδρέας Γάβρης (εστιατόριο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω), Στέφανος Λαφάρας (εστιατόριο Χάραμα), Νίκος Πασπάλης (εστιατόριο Θωμάς), Ηλίας Γκιόζης & Ηλιάνα Κοντοσώρου (εστιατόριο Κοντοσώρος), Άγγελος Ναουμίδης (εστιατόριο Ναουμίδης), Μαριάννα Παπαδοπούλου (Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας Metro AEBE), Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

 

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ανδρέας (Σκοπιά Σερρών) 14/20

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Λιτόχωρο Πιερίας) 14/20

Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) 14/20

Κοντοσώρος (Ξινό Νερό Φλώρινας) 14/20

Ναουμίδης (Άγ. Παντελεήμονας Φλώρινας) 14/20

Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) 14/20

 

Από αριστερά προς τα δεξιά : Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Κατερίνα Ξεκάλου (εστιατόριο Αυλή), Γιάννης Κολοβός (εστιατόριο Ferryman), Ιωσήφ Φραγκιαδάκης (εστιατόριο Αλέκος), Δημήτρης Θεοδωρογλάκης & Αντώνης Κτιστάκης (εστιατόριο Θάλασσα ξεν. Elounda Bay Palace), Παναγιώτης Χατζημανωλάκης & Γιώργος Χατζημανωλάκης (εστιατόριο Λεβέντης), Γιώργος Καπενεκάκης (εστιατόριο Argentina), Ονήσιμος Σαριδάκης & Ελένη Βαρδάκη (εστιατόριο Ονήσιμος), Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου & Μάριος Τζωρτζάκης (εστιατόριο Pelagos ξεν.Coriva Beach), Χρυσόστομος Ορφανουδάκης (εστιατόριο Χρυσόστομος), Αντώνης Πετρέλης (Εστιατόριο Old Mill ξεν. Elounda Mare), Αλέξανδρος Κωστήρογλου (Sales & PR Manager Volvo Car Hellas)

 

ΚΡΗΤΗ

Ferryman (Ελούντα) 14,5/20

Old Mill (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20

Αλέκος (ΑρμένοιΡεθύμνου) 14/20

Argentina (ΚολυμπάριΧανίων) 14/20

Avli (Ρέθυμνο) 14/20

Ο Λεβέντης(Άνω Σταλός Χανίων) 14/20

Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20

PelagosSeaside (Ξεν. KorinaBeach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20

Thalassa (Ξεν. Elounda Bay Palace) 14/20

Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20

 

Από αριστερά προς τα δεξιά : Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Δημήτρης Μαυρίκος (εστιατόριο Μαυρίκος), Σταύρος Κουστένης & Κοσμάς Καισαρίδης (εστιατόριο Cesar), Πέτρος Κεφαλιανός & Μιχάλης Μάρθας (εστιατόριο Cuvee ξεν. Aqua Blu), Μανώλης Πλατέλλας & Αλέξανδρος Μόρτζος (εστιατόριο Five Senses ξεν. Lindos Blu), Σάββας Παπασάββας (εστιατόριο Λημέρι του Ληστή), Γιάννης Ευθυμίου (εστιατόριο Παράγκα), Γιώργος Τρουμούχης (εστιατόριο Noble ξεν. Elysium Resort & Spa), Νίκος Μιχαλόπουλος (Marketing Director Ολυμπιακής Ζυθοποιίας), Άκης Σακελλαρίου (εκ τωνπαρουσιαστών της βραδιάς)

 

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. Elysium Resort & Spa, Ρόδος) 15/20

Cesar (Ρόδος) 14/20

Cuvee (Ξεν. Aqua Blu Boutique Hotel & Spa, Κως) 14/20

Five Senses – Art “Kuzina” (Ξεν. LindosBlu, Ρόδος) 14/20

Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20

Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20

Παράγκα (Ρόδος) 14/20

 

Από αριστερά προς τα δεξιά : Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Μάνος Μπορμπουδάκης & Μανόλης Ματθαιάκης (εστιατόριο Alios Ilios ξεν. Santo Maris), Γιώργος Βαλσαμής (εστιατόριο Black Rock ξεν. Santorini Secret), Κώστας Μπουγιούρης (εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα) & μπροστά του Γιώργος Χατζηγιαννάκης (εστιατόριο Σελήνη), Αντωνία Ζάρπα (εστιατόριο Θαλασσάκι), Ρόζα Δαμίγου (εστιατόριο κυρά-Ρόζα), Άρης Τάτσης (εστιατόριο Θαλασσάκι), Παναγιώτης Τσουκάτος & Μάριος Δαχτυλίδης (εστιατόριο Baos ξεν. Myconian Korali), Στέφανος Μαραγκός & Μαρίνος Σουράνης (εστιατόριο Μαραθιά), Ελένη Μιχοπούλου (Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Nespresso Professional)

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σελήνη (Σαντορίνη) 15/20

Baos (Ξεν. Myconian Κorali, Μύκονος) 14,5/20

Μαραθιά (Τήνος) 14,5/20

AliosIlios (Ξεν. Santo Maris Oia, Σαντορίνη) 14/20

Black Rock (Ξεν. Santorini Secret, Σαντορίνη) 14/20

Ηλιοβασίλεμα (Σύρος) 14/20

Το Θαλασσάκι (Τήνος) 14/20

Κυρά - Ρόζα (Σαντορίνη) 14/20

Lady Finger Restaurant (Ξεν. Andronikos, Μύκονος) 14/20

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Kooc Taverna Secrets (Ξεν. Costa Navarino) 14,5/20

Barbouni (Ξεν. Costa Navarino) 14/20

 

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

On The Verandah ( Ξεν. Poseidonion Grand Σπέτσες) 14/20

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

6 Κλειδιά (Πήλιο) 14/20

 

ΗΠΕΙΡΟΣ

Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel Πρέβεζα) 14/20

 

ΘΡΑΚΗ

Καρυδιές (Σαμοθράκη) 14/20

 

 

Sponsored Post