ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/02/2018 17:09 EET | Updated 15/02/2018 17:18 EET

Ίσως και στο Εurogroup της Δευτέρας η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ

Horacio Villalobos - Corbis via Getty Images

Στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα βρεθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα. Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 16.00 ώρα Ελλάδας (15.00 Βρυξελλών). 

Σύμφωνα με το έγγραφο «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την παιρετέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση το  Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».

Επιπλέον τονίζεται ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: εννοεί την έγκριση από κοινοβούλια όπου απαιτείται) το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».

Έρχεται η εκταμίευση 

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και ακόμα δεν έχει κλείσει το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων όπως είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς, παρόλα αυτά τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5, 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Aπό το σύνολο της δόσης τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2018, τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. 

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης προγραμματίζεται να δοθεί σε δεύτερη φάση, μετά από νέα έγκριση των δανειστών τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειτηριασμών ακινήτων. Και αυτο το ποσό θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσιου. 

Επαφές με επενδυτές

Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο ταξίδι του υπουργού οικονομικών σε Παρίσι και Λονδίνο όπου ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με επενδυτές προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα με το επταετές ομόλογο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες επαφές με την Rothschild στο Παρίσι και σήμερα συνταντάνται με επενδυτές και τράπεζες στο Λονδίνο. Την Δευτέρα θα βρεθεί στο Eurogroup με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ. 

Sponsored Post