Αγαλμα στην Ιταλία που απεικονίζει ημίγυμνη γυναίκα ξεσηκώνει αντιδράσεις περί σεξισμού

Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από το διάσημο ποίημα La Spigolatrice di Sapri του Λουίτζι Μερκαντίνι.
www.italia2tv.it
www.italia2tv.it
www.italia2tv.it

Ένα άγαλμα που απεικονίζει μια γυναίκα, ντυμένη με ρούχα που αφήνουν πολλά σημεία του σώματος της ορατά, προκαλεί μια άνευ προηγουμένου σεξιστική διαμάχη στην Ιταλία.

Τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος, το οποίο απεικονίζει τη γυναίκα με διαφανές φόρεμα, έγιναν το Σάββατο στο Κάπρι κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία συμμετείχε ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Το έργο του γλύπτη, Εμανουέλε Στιφάνο είναι ένα αφιέρωμα και εμπνευσμένο από το ποίημα του 1857, La Spigolatrice di Sapri, του ποιητή Λουίτζι Μερκαντίνι.

Το ποίημα βασίζεται στην ιστορία μιας αποτυχημένης εξέγερσης κατά του Βασιλείου της Νάπολης από τον Κάρλο Πισακάνε, έναν από τους πρώτους Ιταλούς σοσιαλιστές στοχαστές.

Η Λάουρα Μπολντρίνι, βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι το άγαλμα είναι μια «προσβολή για τις γυναίκες και την ιστορία που θέλει να τιμήσει».

Οπως έγραψε στο Twitter: «Μα πώς είναι δυνατόν ακόμη και τα ιδρύματα να αποδέχονται την απεικόνιση μιας γυναίκας ως ένα σεξουαλικοποιημένο σώμα;»

Ομάδα γυναικών πολιτικών από τη μονάδα του Δημοκρατικού Κόμματος στο Παλέρμο ζήτησαν, όπως αναφέρει ο Guardian, την απομάκρυνση του αγάλματος. «Για άλλη μια φορά, πρέπει να υποστούμε την ταπείνωση να βλέπουμε τον εαυτό μας να απεικονίζεται με τη μορφή ενός σέξι σώματος, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ιστορίας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Όπως υποστηρίζουν, το ότι το άγαλμα δεν αντικατοπτρίζει τίποτα από την επανάσταση κατά των Βουρβόνων ούτε την «αυτοδιάθεση μιας γυναίκας που επιλέγει να μην πάει στη δουλειά για να ταχθεί με όσους ξεσηκώνονται κατά του καταπιεστή».

Ο δημιουργός του αγάλματος, Στιφάνο, υπερασπίστηκε το έργο του, γράφοντας στο Facebook ότι αν ήταν στο χέρι του το άγαλμα θα ήταν «εντελώς γυμνό ... απλά επειδή είμαι λάτρης του ανθρώπινου σώματος».

Είπε ότι ήταν ”ανώφελο” να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ένα έργο τέχνης σε εκείνους ”που θέλουν να βλέπουν μόνο την ανηθικότητα”.

Ο Αντόνιο Τζεντίλε, δήμαρχος του Σαπρί, δήλωσε ότι μέχρι να ξεσπάσει η διαμάχη «κανείς δεν είχε επικρίνει το έργο τέχνης».

Στις φωτογραφίες από την τελετή για τα αποκαλυπτήρια, ο Κόντε, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, εμφανίστηκε σαστισμένος καθώς κοιτούσε το άγαλμα, περιτριγυρισμένο από μια κυρίως αντρική συνοδεία.

Πηγή: The Guardian