Αγνωστα έργα του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν τυχαία σε ιδιωτική συλλογή

Απουσιάζουν από την εργογραφία του κορυφαίου ζωγράφου και δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ σε έκθεση.
 (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
via Associated Press

Δύο εξαιρετικά σπάνια πορτρέτα φιλοτεχνημένα από τον Ρέμπραντ, άγνωστα στους μελετητές, τα οποία δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ σε έκθεση, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε ιδιωτική συλλογή στη Βρετανία.

Ειδικοί του οίκου δημοπρασιών Christie’s βρήκαν τους πίνακες του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου, τα έργα του οποίου πωλούνται έναντι πολλών εκατομμυρίων σε δημοπρασίες, κατά τη διεξαγωγή μιας συνηθισμένης εκτιμητικής διαδικασίας.

«Δεν ήξερα τι επρόκειτο να δω», δήλωσε ο Henry Pettifer, επικεφαλής των έργων Old Master στον Christie’s, προτού «συναντήσει» τα πορτρέτα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού από το Λέιντεν της Ολλανδίας.

«Τόλμησα να ονειρευτώ. Αλλά ήταν εκπληκτικό για μένα το γεγονός ότι οι πίνακες δεν είχαν μελετηθεί ποτέ πριν. Απουσιάζουν πλήρως από την εργογραφία του Ρέμπραντ», πρόσθεσε για τα δύο πορτρέτα του 1635, τα οποία ήταν στην κατοχή της ίδιας οικογένειας για σχεδόν δύο αιώνες.

Η σύμπτωση είναι ότι τις δύο μικρές ελαιογραφίες αγόρασαν οι πρόγονοι της οικογένειας το 1824 σε δημοπρασία του Christie’s (ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών ιδρύθηκε το 1776).

Φιλοτεχνημένα την περίοδο κατά την οποία ο Ρέμπραντ είχε αποκτήσει τη φήμη του περιζήτητου καλλιτέχνη, τα πορτρέτα απεικονίζουν τον Jan Willemsz van der Pluym και τη σύζυγό του Jaapgen Carels, ζευγάρι με το οποίο ο ζωγράφος διατηρούσε οικογενειακές σχέσεις.

Ο Van der Pluym ήταν εξέχουσα προσωπικότητα στο Λέιντεν, τη γενέτειρα του Ρέμπραντ. Ο γιος τους Dominicus παντρεύτηκε την κόρη του θείου του ζωγράφου, ενώ τη χρονιά που φιλοτεχνήθηκαν τα πορτρέτα, το ζεύγος αγόρασε έναν κήπο δίπλα στον κήπο της μητέρας του Ρέμπραντ.

Αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ. (AP Photo/Amy Sancetta, FILE)
Αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ. (AP Photo/Amy Sancetta, FILE)
via Associated Press

Ο οίκος Christie’s έστειλε τους πίνακες για ανάλυση στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, που διαθέτει μία εξαιρετική συλλογή έργων του ζωγράφου. Το μουσείο δήλωσε ότι ο οίκος Christie’s έχει αποδώσει τους δύο πίνακες στον Ρέμπραντ, προσθέτοντας «Το Rijksmuseum διεξήγαγε υλικοτεχνική και ιστορική έρευνα τέχνης και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα».

Τα πορτρέτα θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ και θα πωληθούν μαζί σε δημοπρασία στις 6 Ιουλίου, στο Λονδίνο (τιμή εκτίμησης 6 - 10 εκατ. δολάρια).

Το ρεκόρ σε δημοπρασία έργου του Ρέμπραντ σημειώθηκε το 2009, όταν το «Portrait of a Man with Arms Akimbo» πωλήθηκε έναντι 20,2 εκατ. λιρών από τον οίκο Christie’s.

Με πληροφορίες από Financial Times