Αγρίνιο: Συνέλαβαν γιατρό και νοσηλεύτρια - Φάρμακα διαβητικών κατέληγαν για αδυνάτισμα

Φέρονται πως έκαναν 9.268 παράνομες συνταγογραφήσεις σε ανασφάλιστους με μηδενική συμμετοχή που μετά τους επέστρεφαν τα χάπια και εκείνοι τα πουλούσαν.
Peter Dazeley via Getty Images

Έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια, που υπηρετούν σε νοσηλευτικό ίδρυμα του Αγρινίου, συνέλαβαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυψε ότι από τον Ιούνιου του 2022 προχωρούσαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις σκευασμάτων, τα οποία προορίζονται για διαβητικούς, με αποτέλεσμα και το ελληνικό δημόσιο να ζημιωθεί και να αντιμετωπιστεί έλλειψη σε φάρμακα.

Η διερεύνηση τής υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία υπήρχε υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων. Τα στελέχη των Αδιάφθορων διαπίστωσαν ότι από τον Ιούνιου μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 ο 58χρονος γιατρός και η 46χρονη νοσηλεύτρια είχαν συνταγογραφήσει 9.268 συνταγές σε ανασφάλιστους, οι οποίοι έχουν μηδενική συμμετοχή και αυτά τα φάρμακα τα επέστρεφαν στον γιατρό και τη νοσοκόμα, καθώς δεν τα είχαν ανάγκη. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Από τις αρχές του 2023, μάλιστα, οι δυο τους ξεκίνησαν να συνταγογραφούν σκευάσματα, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για ασθενείς με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά εκείνοι τα παρέδιδαν σε άτομα, που ήθελαν να χάσουν βάρος.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, ιατρείο- γραφείο καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • φαρμακευτικά σκευάσματα,
  • ληγμένα φαρμακευτικά παρασκευάσματα,
  • 2.350 ευρώ και
  • κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινικές διώξεις για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., έκθεση κατ’ εξακολούθηση και απάτη.

Δημοφιλή