Τάση εβδομάδας: Balletcore, το στυλ που κέρδισε τις φασιονίστας

Η θρυλική μπαλαρίνα της Chanel ενέπνευσε πολλούς οίκους.
Claudio Lavenia via Getty Images

Υπάρχουν πάντα στην ντουλάπα μας για εκείνες τις ημέρες που θέλουμε να είμαστε άνετες, να περπατήσουμε πολύ ή να ξεκουράσουμε τα πόδια μας από τα ψηλά τακούνια. Είναι αυτά τα παπούτσια που θυμίζουν τις «καθωσπρέπει» αστεροσκονισμένες εμφανίσεις των παιδικών μας χρόνων ή τις μπαλετικές απόπειρες συγχρονισμού μικρών πελμάτων…

Πριν από μερικά χρόνια, έξω από μεγάλα μουσικά κλαμπ του Λονδίνου, υπήρχαν μηχανήματα που δεν έβγαζαν τσιγάρα, σνακς, ούτε άλλα αναγκαία της στιγμής, αλλά έβγαζαν ζευγάρια μπαλαρίνες! Ναι, τα κουμπιά επιλογής έδειχναν νούμερα παπουτσιών κι εμείς δεν είχαμε παρά να πατήσουμε το δικό μας νούμερο για να πάρουμε τις μπαλαρίνες μας. Μετά από ξέφρενους χορούς και φορώντας ψηλοτάκουνα τα περισσότερα κορίτσια έπαιρναν σειρά στο μηχάνημα της μπαλαρίνας για να μπορέσουν μετά να περπατήσουν άνετες και να συνεχίσουν τη βραδιά τους…

Marc Piasecki via Getty Images

Ναι, οι μπαλαρίνες δεν έφυγαν ποτέ από τη μόδα, αλλά φέτος αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το στυλ που φέρει την ονομασία «ο πυρήνας του μπαλέτου» Balletcore, έχει γεμίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλές φασιονίστας να δείχνουν ιδανικούς τρόπους για να υιοθετήσουμε το στυλ.

Μεγάλοι οίκοι μόδας συμπεριέλαβαν στις φετινές τους κολεξιόν παπούτσια μπαλαρίνες, τα περισσότερα εκ των οποίων παραπέμπουν στη θρυλική μπαλαρίνα της Chanel, αυτή με τις δύο αποχρώσεις, που η σχεδιάστρια είχε πρωτοδημιουργήσει το 1957. Miu – Miu, Tory Burch, Alaia, Chloe, Maison Margiela, Manolo Blahnic, Prada, Simone Rocha, αλλά και πολλοί άλλοι προτείνουν τις μπαλαρίνες σαν βασικό υπόδημα καθημερινής χρήσης γι’ αυτή τη σεζόν. Κι όχι άδικα μια και οι μπαλαρίνες πηγαίνουν σχεδόν με όλα.

Jeremy Moeller via Getty Images

Οι ιδανικοί συνδυασμοί

Είναι πολύ εύκολο να συνδυάσουμε τις μπαλαρίνες μας γιατί κυριολεκτικά ταιριάζουν με όλα. Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να τις φορούν με ρούχα σε κλασικές γραμμές, όπως ίσια μακριά παντελόνια ή με μίντι φορέματα σε στενή εφαρμοστή γραμμή. Ας βγούμε από τα στενά όρια των πρέπει στο ντύσιμο μας κι ας τις τολμήσουμε με μπάτζι παντελόνια, φούστες φαρδιές σε διάφορα μήκη και φορέματα που έχουν όγκο στο κάτω μέρος. Επειδή η μπαλαρίνα σαν παπούτσι είναι λεπτεπίλεπτο, είναι ωραίο να παίξουμε με τους όγκους, ώστε να δημιουργήσουμε μία ενδιαφέρουσα εικόνα.

Jeremy Moeller via Getty Images

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η πρώτη φόρμα παπουτσιών που θυμίζει μπαλαρίνες συναντάται το 1700. Σε πολύ πιο χοντροκομμένη μορφή, ήταν ένα παπούτσι φλατ που το λεπτό του δέρμα αγκάλιαζε το πόδι. Τη γραμμή της κομψής μπαλαρίνας σε υπόδημα περιπάτου την έδωσε η Αμερικανίδα σχεδιάστρια Κλερ Μακ Κάρντελ, η οποία ζήτησε από τον Ιταλό υποδηματοποιό Σαλβατόρε Καπέτσιο να της κατασκευάσει παπούτσια χωρίς τακούνι για τη σειρά ρούχων που είχε δημιουργήσει το 1941.

Το 1957 η Κοκό Σανέλ σχεδίασε τη θρυλική δίχρωμη μπαλαρίνα, που μαζί με την καπιτονέ τσάντα και το μαύρο φόρεμα θεωρούνται τα χαρακτηριστικά κομμάτια του πολυτελούς οίκου. Είκοσι εφτά χρόνια αργότερα, το 1984 ο Καρλ Λάγκερφελντ, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel, ετοιμάζει την ανοιξιάτικη – καλοκαιρινή συλλογή και παρουσιάζει τις δημιουργίες συνδυασμένες με μπαλαρίνες. Δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο! Οι μπαλαρίνες ρίζωσαν οριστικά στον κόσμο της υποδηματοποιίας, της μόδας και τον δικό μας.

Από τότε και μέχρι σήμερα υπάρχουν πάντα στις σχεδιαστικές γραμμές των κατασκευαστών, υπενθυμίζοντάς μας ότι και χωρίς τακούνια μπορούμε να είμαστε κομψές.