ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2019 19:30 EEST | Updated 08/04/2019 22:10 EEST

Brexit: Η Εβδομάδα των Παθών

Θα μπορέσει τελικά η Τερέζα Μέι να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για νέα παράταση στην οριστική έξοδο της χώρας από την Ενωση;

Tanaonte via Getty Images

Το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας κρίνεται αυτή την εβδομάδα, καθώς η Παρασκευή είναι επισήμως η μέρα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ή χωρίς συμφωνία. 

Η Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ελπίζει ότι θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για μία ακόμα παράταση, την γνωστή και ως Flextension (flexible extension), έως τις 30 Ιουνίου, καθώς συνεχίζει τις συνομιλίες της με τον ηγέτη των Εργατικών,Τζέρεμι Κόρμπιν, με στόχο έναν συμβιβασμό. 

Πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα:

Θα συμφωνήσουν η Μέι και ο Κόρμπιν;

Οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας λίγο έλειψε να καταρρεύσουν. Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, η Μέι δεν συζητά οποιαδήποτε αλλαγή στο σχέδιό της, το οποίο έχει απορριφθεί τρεις φορές από το Κοινοβούλιο. Το Σάββατο, ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δήλωσε ότι αναγνωρίζει πώς το σχέδιό της, σε αυτή τη μορφή, δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών, αφήνοντας ίσως να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμό. 

Ο Κόρμπιν, από την πλευρά του, θέλει τόσο την παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ενωση, όσο και μία «ισχυρή συμφωνία για την ενιαία αγορά».

Και οι δύο αρχηγοί έχουν δηλώσει δημόσια πως θέλουν να βάλουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών,  να προστεύσουν τις θέσεις εργασίας και να αποφύγουν το «σκληρό» σύνορο με την Ιρλανδία. 

Το πρόβλημα και για τους δύο ηγέτες, είναι οι βουλευτές των κομμάτων τους. Οι μεν Συντηρητικοί, στην πλειοψηφία τους, αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη, ενώ οι Εργατικοί διαφωνούν για το κατά πόσον οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνοδευτεί από δεύτερο δημοψήφισμα.

Τι γίνεται αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν;

Η Τερέζα Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως αν οι συνομιλίες με τον Κόρμπιν δεν καταλήξουν πουθενά, οι βουλευτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μία σειρά από επιλογές σχετικά με τον τρόπο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Brexit χωρίς συμφωνία;

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί κατά λάθος.

Η Βουλή των Λόρδων θα μελετήσει την Δευτέρα ένα νομοσχέδιο, που έφεραν οι Λόρδοι  Λέτγουιν και Κούπερ, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στη Βουλή των Κοινοτήτων, να αποφασίσει την διάρκεια της παράτασης που θα προτείνει η Ευρώπη στην Μεγάλη Βρετανία.

Αν η Βουλή των Λόρδων ψηφίσει θετικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το βράδυ της Δευτέρας, τότε θα πάει για άμεση έγκριση από την Βασίλισσα. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων το ίδιο βράδυ. 

Η Τερέζα Μέι έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει την δική της πρόταση στην Βουλή των Κοινοτήτων και στην ουσία να κάνει κυβερνητική παρέμβαση για την επέκταση του άρθρου 50.

Στην ουσία το γράμμα της Μέι στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Παρασκευή, με τα προαπαιτούμενα για ελαστική παράταση εξόδου έως τις 30 Ιουνίου, με την επιλογή της εξόδου όταν υπάρξει συμφωνία, επισκίασε κατά κάποιο τρόπο την πρόταση  των δύο Λόρδων.

Σε κάθε περίπτωση, τον πραγματικό έλεγχο του πότε θα γίνει το Brexit, έχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Θα δώσουν παράταση οι Ευρωπαίοι αν χρειαστεί;

Οι 27 ηγέτες πρέπει ομόφωνα να συμφωνήσουν για να εγκριθεί η παράταση.

Η Μέι θα ταξιδέψει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την πρόταση της.

Μία μέρα πρίν, την Τρίτη 9 Απριλίου, θα βρίσκεται σε Βερολίνο και Παρίσι για κατ′ ιδίαν συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν πρέπει να δοθεί παράταση, αυξάνοντας τους φόβους για να μην υπάρξει συμφωνία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ανάμεσα στους ηγέτες που προβληματίζονται για νέα παράταση χωρίς να έχει υπάρξει από την μεριά των Βρετανών ξεκάθαρο πλάνο και συγκεκριμένες προτάσεις για την αποχώρηση από την Ενωση.

Σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να πάρει παράταση, θα επιστρέψει στην Βουλή των Κοινοτήτων με την νέα πρόταση.

Παράλληλα η  Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η πρόταση των δύο Λόρδων μπορεί να προκαλέσει «κατά λάθος Brexit χωρίς συμφωνία» την Παρασκευή, διότι οι βουλευτές μπορεί να απορρίψουν την προσφορά για παράταση με την οποία θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες η Μέι.  

Θα γίνουν Ευρωεκλογές στη Βρετανία;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα παραμένει άγνωστη. Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν την Πέμπτη 23 Μαΐου. Αν οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συμφωνήσουν είτε για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, είτε για έναν χρόνο, οι Ευρωεκλογές δεν έχουν νόημα, δεδομένου ότι η Βρετανία δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε. 

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση οι Βρυξέλλες να θέσουν την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές  ως μέρος της συμφωνίας για την παράταση του Brexit.

Ομως, στην περίπτωση που οι Ευρωεκλογές γίνουν και η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. αμέσως μετά, η όλη υπόθεση θα της στοιχίσει 100 εκατομμύρια λίρες (116 εκατ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τη Δευτέρα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες της βρετανικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος, γνωστοποίησαν με ανακοίνωση της η Ντάουνινγκ Στριτ και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στο Εργατικό Κόμμα τις δεσμεύσεις που χρειάζεται ώστε να μπορέσει να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit της Μέι.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να μετακινείται από τις αρχικές κόκκινες γραμμές», τόνισε ο Κόρμπιν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Εργατικών αύριο Τρίτη.

«Διατύπωσα την θέση για μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πρόσβαση στην αγορά και ιδιαίτερα για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας…μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει αυτές τις δεσμεύσεις».

Πηγή:HuffPost UK, Associated Press

Sponsored Post