Η Τερέζα Μέι αποχωρεί – Τι θα συμβεί στο εξής

Ολες οι κρίσιμες ημερομηνίες που ακολουθούν μέχρι την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού.
Toby Melville / Reuters

Εχοντας ολοκληρώσει και τις τελευταίες υποχρεώσεις της - από την υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την παρουσία της στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Απόβασης στην Νορμανδία - η Τερέζα Μέι αποχωρεί οριστικά πλέον από την ηγεσία των Συντηρητικών.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς σημαίνει αυτή η εξέιλξη - και τι θα συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία που αναζητά νέο πρωθυπουργό.

Γιατί παραιτήθηκε

Η Μέι παραιτήθηκε επειδή πολύ απλά δεν μπόρεσε να πείσει το Κοινοβούλιο ή τα στελέχη του κόμματός της για το σχέδιο της αναφορικά με το Brexit. Οι τρεις προτάσεις της απορρίφθηκαν ισάριθμες φορές ενώ οι συζητήσεις με τους Εργατικούς για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης κατέρρευσαν.

Η τελευταία προσπάθειά της να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα, μέσω της πρότασής της για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Θα μετανιώνω βαθιά για πάντα ότι δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω το Brexit» είπε η ίδια όταν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 7 Ιονυίου.

Θα μείνει ακέφαλη η Βρετανία;

Πολλοί έχουν την εντύπωση πως η παραίτηση της Τερέζα Μέι σημαίνει πως η χώρα δεν έχει πλέον πρωθυπουτγό.

Δεν είναι έτσι, όμως. Η Μέι - προς το παρόν - αποχωρεί από την ηγεσία των Τόρις αλλά θα παραμείνει στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε αναμένεται να επιλεχθεί ο διάδοχός της.

Στην πραγματικότητα θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα προέδρου και στο Συντηρητικό κόμμα, Προκειμένου να αποφευχθεί η υποχρέωση του κόμματος να δηλώσει νέο πρόεδρο με την εκλογική επιτροπή.

House of Commons - PA Images via Getty Images

Ποιος θα επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό

Ο νέος πρωθυπουργός θα επιλεγεί από τους βουλευτές και τα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ συναδέλφων τους - προηγουμένως χρειάζονταν μόνο δύο - και πρέπει να κερδίσουν το 5% των ψήφων (16 βουλευτές) στην πρώτη ψηφοφορία και το 10% (32 βουλευτές) στη δεύτερη για να προχωρήσουν περαιτέρω.

Στη συνέχεια θα υπάρξει μια σειρά από προεκλογικές καμπάνιες στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους παραμείνουν στην μάχη της διαδοχής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία με επιστολικές ψήφους, στην οποία θα συμμετέχουν 124.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι δύο επικρατέστεροι θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο και όποιος καταφέρει να συγκεντρώσεις τις περισσότερες ψήφους θα αναδειχθεί νικητής.

Πότε θα αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός

Ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Ιουλίου. Τότε είναι που η Μέι θα οδεύσει στο παλάτι του Μπάκινγχαμ για να υποβάλλει και επίσημα την παραίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ.

10 Ιουνίου: Λήξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιότητας

11 Ιουνίου: Πρώτες προεκλογικές καμπάνιες των υποηφίων

13 Ιουνίου: Οι πρώτοι υποψήφιοι θα αποκλειστούν μετά από ψηφοφορία

17 Ιουνίου: Δεύτερες προεκλογικές καμπάνιες των υποηφίων

18 Ιονυίου: Περισσότεροι υποψήφιοι θα αποκλειστούν από τους βουλευτές

19 Ιουνίου: Ανάδειξη των δύο φιναλίστ για την ηγεσία των Τόρις

22 Ιουνίου: Τα μέλη του Συντητηρικού Κόμματος θα αρχίσουν να ψηφίζουν

Εβδομάδα 22ας Ιουλίου: Ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού.

Ποιος είναι ο επικρατέστερος διάδοχος

PA Wire/PA Images

Τουλάχιστον 11 πρωτοκλασσάτα στελέχη των Συντηρητικών - νυν και πρώην υπουργοί - έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την θέση της Τερέζα Μέι. Ενδεχομένως, όμως, η ήδη μεγάλη λίστα υποψηφίων να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η προθεσμία για τη δήλωση υποψηφιότητας λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και πληροφορίες θέλουν κάποιους - «σιωπηλούς» έως τώρα - βουλευτές να σκέφτονται σοβαρά την συμμετοχή τους στην κούρσα της διαδοχής. Εξάλλου, ο αριμθός των δελφίνων είχε ανέβει στους 13, όμως δύο από αυτούς το ξανασκέφτηκαν και έκαναν τελικά πίσω.

Ο Μπόρις Τζόνσον, θεωρείται το μεγάλο φαβορί από τις στοιχηματικές εταιρείες ενώ τον ακολουθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Πηγή: HuffPost UK

|

Δημοφιλή