ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2018 12:34 EET

Brexit: Η Τερέζα Μέι ζητά τη στήριξη Ευρωπαίων ηγετών για να σώσει τη συμφωνία

Συναντήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ

ASSOCIATED PRESS

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, συναντά ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ την Τρίτη, αναζητώντας υποστήριξη για αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit, σε μια τελευταία προσπάθεια διάσωσής της- μετά από την αναβολή μιας ψηφοφορίας για την οποία παραδέχτηκε πως θα έχανε.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, η υπόθεση του Brexit κατέληξε σε χάος τη Δευτέρα, όταν η Μέι αποδέχτηκε πως οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα αποδέχονταν τη συμφωνία της, που περιλαμβάνει τη διατήρηση στενών δεσμών μετά την έξοδο από την Ένωση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο εύρος πιθανοτήτων – από ένα χαοτικό Brexit άνευ συμφωνίας, που θα προκαλούσε μεγάλες αναταραχές στις επιχειρήσεις, μέχρι ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα ή και ματαίωση της όλης υπόθεσης- κάτι που θα προκαλούσε την οργή των ψηφοφόρων που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει ακόμα να σώσει τη συμφωνία της, λαμβάνοντας «διαβεβαιώσεις» από τις ηγεσίες της ΕΕ, προκειμένου να κερδίσει βουλευτές- ωστόσο η βρετανική λίρα σημειώνει πτώση λόγω της αβεβαιότητας. Ειδικότερα, η Μέι έχει πει πως χρειάζεται «περαιτέρω διαβεβαιώσεις» για το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου να λάβει στήριξη από βουλευτές της- συγκεκριμένα θεωρείται πως επιζητεί νομικές εγγυήσεις πως η Βρετανία δεν θα είναι «παγιδευμένη» επ’αόριστον στο αποκαλούμενο «backstop plan» για τη Βόρεια Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Βρετανία: Υπουργός δηλώνει πως οι πιθανότητες νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αυξάνονται

-Brexit: Αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή ανακοίνωσε η Μέι

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει δηλώσει πως η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο για «περαιτέρω διευκρινίσεις». Σημειώνεται πως οι επικριτές απορρίπτουν το backstop- έναν προσωρινό τελωνειακό διακανονισμό με σκοπό την αποφυγή σημείων ελέγχου στα σύνορα με την Ιρλανδία, εάν δεν επιτευχθεί μακροπρόθεσμη λύση- επειδή επιβάλλει διαφορετικά δεδομένα ως προς τους σχετικούς κανονισμούς στη Βόρεια Ιρλανδία, σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, αντιδρούν στο δεδομένο πως, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να βγει από τη συμφωνία backstop χωρίς να συμφωνεί η ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι συνάντησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη για πρωινό, και θα συναντήσει αργότερα την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και ύστερα τον Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που θα παραστούν σε σύνοδο της ΕΕ την Πέμπτη.

Σε μια υψηλών τόνων συζήτηση τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο, η Μέι είπε πως το βαθύτερο ερώτημα ήταν εάν οι βουλευτές ήθελαν να υλοποιήσουν τη θέληση των πολιτών όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2016, ή να ανοίξουν νέους διχασμούς με άλλη μια ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο. «Αν κάνετε ένα βήμα πίσω, είναι ξεκάθαρο πως η Βουλή έχει ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα. Θέλει αυτή η Βουλή να υλοποιήσει το Brexit;» είπε σχετικά.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)