Χανιά: Συλλήψεις για το γηροκομείο της ντροπής με δεκάδες θανάτους ηλικιωμένων

Για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατηγορούνται ιδιοκτήτες, γιατροί και νοσηλευτές.
.
.
Eurokinissi

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η πολύκροτη υπόθεση με τους δεκάδες θανάτους σε ιδιωτικό γηροκομείο του νομού Χανίων. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τα στελέχη της Ασφάλειας προχώρησαν σε επτά συλλήψεις προσώπων, που έχουν σχέση με το ίδρυμα και αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν την ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας και τη μητέρα της, δύο γιατρούς, έναν διοικητικό υπάλληλο και δύο νοσηλευτές.

Κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τριάντα ανθρωποκτονίες και οκτώ απόπειρες από το 2014 έως το 2021. Θανάτους, τους οποίους -σύμφωνα με τις αρχές- απέδιδαν ψευδώς σε ανακοπή καρδιάς, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε βασανισμός και λανθασμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καλούνται να απολογηθούν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και διαπαραλήψεως κατά συρροή και συναυτουργία, για παραβάσεις του νόμου για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, για παραβιάσεις των δικαιωμάτων ηλικιωμένων, για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων και πιστοποιητικών και για απάτη, που ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Τα κέρδη τους, όμως, στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του οίκου ευγηρίας υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέρονται ότι προχώρησαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Η διερεύνηση τής υπόθεσης ξεκίνησε την Άνοιξη του 2021, ύστερα από καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων, οι οποίοι κατέληξαν, και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους ο θάνατός τους δεν προήλθε από φυσικά - παθολογικά αίτια, αλλά την ευθύνη την είχαν οι εμπλεκόμενοι.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται συνολικά τριάντα άτομα, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι της περιφέρειας, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, αλλά και γιατροί του νοσοκομείου Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής προς του ηλικιωμένους ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη και η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή. Η χορήγηση της τροφής, μάλιστα, γινόταν σε ελάχιστο χρόνο και παρατηρήθηκαν περιστατικά πνιγμών και θανάτων.

Φέρονται, επίσης, να καθήλωναν τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου και τους χορηγούσαν ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φάρμακα, προκειμένου να καμφθεί η κινητικότητα και οι πνευματικές λειτουργίες τους, με αποτέλεσμα τα θύματα να μην αντιδρούν και να μην παραπονούνται στους συγγενείς τους.

Δημοφιλή