Το μεγάλο έγκλημα στο γηροκομείο των Χανίων με περισσότερους από 60 θανάτους σε 15 μήνες

Βροχή καταγγελιών και σειρά αποκαλύψεων για «άθλιες συνθήκες διαβίωσης».
Eurokinissi

Μέσα σε δεκαπέντε μήνες χάθηκαν περισσότερες από εξήντα ζωές μέσα σε μία και μόνη δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στα Χανιά. Ο αριθμός των θανάτων -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των υπολοίπων οίκων ευγηρίας. Σε ένα γηροκομείο με χωρητικότητα εξήντα ατόμων να έχεις δεκατέσσερις θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα, όπως κατήγγειλε πρώην εργαζόμενος, αυτό είναι το έγκλημα.

Ποιος είναι ο δράστης; Αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές πραγματοποιούν την έρευνά τους, προκειμένου να αποδώσουν τις ευθύνες σε εκείνους που πρέπει και στον βαθμό που αναλογεί τον κάθε έναν.

Από την περασμένη Πέμπτη, 22 Απριλίου, οι καταγγελίες ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται η μία μετά την άλλη. Όλοι οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Δύο πρώην εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι, για λόγους μείωσης του κόστους, δεν φρόντιζαν τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους όπως έπρεπε. Ενα ξυραφάκι για δέκα τροφίμους, μία πετσέτα για άλλους τόσους, βίαιη σίτιση για να μην καθυστερεί το λίγο προσωπικό.

Είναι, όμως, κι η καταγγελία γιου ηλικιωμένης γυναίκας, ο οποίος αναφέρει ότι ύστερα από ενενήντα ημέρες στον οίκο ευγηρίας πήρε έναν άλλον άνθρωπο στο σπίτι.

Η μητέρα του Δημήτρη Παρδαλάκη δεν αντιμετώπιζε προβλήματα με την πνευματική διαύγειά της, παρά μόνον κινητικά. Οι νοσηλευτές ξεκίνησαν να της χορηγούν βαριά ηρεμιστικά -στα οποία μάλιστα έχει εθιστεί- και όταν ο γιος την αναζητούσε στο τηλέφωνο, του απαντούσαν ότι κοιμάται. Αψήφησε τις απαγορεύσεις, λόγω κορονοϊού, και απαίτησε να τη δει από κοντά. Την περιγράφει σαν «φυτό» και αποφάσισε να την πάρει και πάλι στο σπίτι του, παρά τις δυσκολίες. Με πληγές από την κατάκλιση, χρειάστηκε χειρουργείο για την αντιμετώπισή τους, ενώ μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έμαθε τα ηρεμιστικά, που της έδιναν.

Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα οι αστυνομικοί να υποβάλουν τη δικογραφία στον Εισαγγελέα, προκειμένου να αποφασίσει εάν και ποιες ποινικές διώξεις θα ασκήσει.

Οι δύο νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας μιλούν για σκευωρία, ανυπόστατες καταγγελίες και διαμαρτύρονται για τη διαρροή στοιχείων της προανάκρισης.

Δημοφιλή