ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/05/2020 20:18 EEST

Χειροπέδες στον καταδικασμένο για ληστεία-μαμούθ 5,9 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ο συλληφθείς φέρεται να αγόραζε νυχτερινά μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια για να ξεπλένει τα χρήματα.

Ένας 45χρονος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την ληστεία-μαμούθ, με λεία ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ, στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Η ληστεία είχε γίνει το 2004 και ήταν κινηματογραφική. Από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ, τα 4,5 εκατομμύρια που έκαναν φτερά από το θησαυροφυλάκιο δεν βρέθηκαν ποτέ. Ο 45χρονος που είχε καταδικαστεί μαζί με συνεργούς του αποφυλακίστηκε πέρυσι και συνελήφθη εκ νέου την περασμένη Τρίτη, 19 Μαϊου, από την ΕΛ.ΑΣ. με την κατηγορία ότι ξέπλενε χρήματα από τα κλεμμένα χρήματα του 2004. Ο συλληφθείς φέρεται να αγόραζε νυχτερινά μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια για να ξεπλένει τα χρήματα. Για να τα καταφέρει έβρισκε είτε «μπροστινούς» είτε επιχειρηματίες της Καλαμάτας που αναλάμβαναν να «τρέξουν» τα μαγαζιά.

Εκτός από τον 45χρονο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ακόμα εννιά άτομα, τα οποία φέρονται να «έτρεχαν» τα καταστήματα για λογαριασμό του. Στο παρελθόν ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε «δεξί του χέρι» έναν ξάδερφό του, με τον οποίο τσακώθηκε. Έκτοτε δεν συνεργάστηκαν ξανά. Ο ξάδερφός του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από μπράβους, οι οποίοι φέρονται να πήραν εντολή από τον 45χρονο. Ο ίδιος ο φερόμενος ως αρχηγός, πάντως, αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην κλοπή του 2004 αλλά και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρει ότι «εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δρούσαν με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν στις 26.5.2020, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα και σε περιοχές της Αθήνας Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι./ Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών).

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν 10 ημεδαποί, ηλικίας από 25 έως 52 ετών και 34χρονος αλλοδαπός, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατηγορείται ακόμη ένας 32χρονος ημεδαπός.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων, εκβίασης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απειλής και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και περί συμπληρωμάτων διατροφής και καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, συγκρότησαν τουλάχιστον από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, σε περιοχή της Καλαμάτας, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργώντας με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, ασκούσαν σωματική βία ή απειλή βίας σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να πετύχουν βλάβη της επιχείρησης τους.

Επίσης, ως μέλη της εγκληματικής ομάδας- συμμορίας, συγκεκριμένα ο 45χρονος ημεδαπός και ο 34χρονος αλλοδαπός, καθώς και ο 32χρονος ημεδαπός, που κατηγορείται, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, δραστηριοποιούνταν και στη προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία απαγορευμένων μέσων και συγκεκριμένα αναβολικών ουσιών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης ερασιτεχνών αθλητών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε οικίες, οχήματα κ.α., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 50.207,80 ευρώ, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπολογιστές παλάμης, μέσα αποθήκευσης κλπ.), φυσίγγια πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, ένα πιστόλι, άνευ άδειας μετά τριών γεμιστήρων, αναβολικές ουσίες σε ενέσιμη μορφή και σε μορφή χαπιών, πληθώρα ιδιόχειρων σημειώσεων σχετικών με τη διερευνώμενη υπόθεση, μία μηχανή καταμέτρησης κερμάτων, μία μηχανή καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω ερευνών συνελήφθη επιπλέον και μία 28χρονη ημεδαπή, διότι κατείχε 10 ναρκωτικά δισκία. Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή- συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή».