Χωρίς τον Ρώσο μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ οι συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης στις ΗΠΑ

Η επιστολή της Σκάλα του Μιλάνου με την οποία η διασημότερα όπερα του κόσμου ζητά από τον μαέστρο να πάρει ξεκάθαρη θέση για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη νέα αίθουσα συναυλιών του θεάτρου Μαριίνσκι, 3 Ιουνίου 2017. (Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη νέα αίθουσα συναυλιών του θεάτρου Μαριίνσκι, 3 Ιουνίου 2017. (Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
via Associated Press

Ο διεθνούς φήμης Ρώσος μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ, πρόσωπο που θεωρείται κοντά στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα διευθύνει τις πέντε συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης στις ΗΠΑ.

Το τουρ της ορχήστρας ανοίγει το βράδυ της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου, στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες μέρες απειλούσαν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Κάρνεγκι Χολ στην περίπτωση που ο διάσημος μαέστρος ανέβαινε στο πόντιουμ όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί την Παρασκευή, το Σάββατο και το απόγευμα της Κυριακής.

Ο ηλικίας 68 ετών πολυβραβευμένος Ρώσος μαέστρος είναι γενικός διευθυντής του Θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, του Φεστιβάλ Λευκές Νύχτες και βασικός αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Μονάχου. Έλαβε το βραβείο Ήρωας Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αναβίωσε ο Πούτιν το 2013 και έχει εκφράσει συχνά τη στήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο.

«Η αλλαγή έγινε εξαιτίας των πρόσφατων παγκόσμιων εξελίξεων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Κάρνεγκι Χολ, Σινέβ Καρλίνο.

Όταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Ορχήστρας ρωτήθηκε εάν την απόφαση έλαβε το Κάρνεγκι Χολ, η Ορχήστρα ή ο Βαλέρι Γκεργκίεφ, απάντησε ότι η Φιλαρμονική δεν πρόκειται να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η απόφαση έρχεται μετά την επιστολή της Σκάλα του Μιλάνου προς τον Γκεργκίεφ, με την οποία η διασημότερη όπερα του κόσμου ζητούσε από τον μαέστρο να κάνει μία σαφή δήλωση υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία, διαφορετικά δεν θα του επιτρεπόταν να επιστρέψει για να διευθύνει τις υπόλοιπες παραστάσεις της όπερας «Ντάμα Πίκα» του Τσαϊκόφσκι.

Ο Γκεργκίεφ δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στην παράσταση της Τετάρτης, αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά με τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σκάλα, Πάολο Μπεσάνα. Η επόμενη εμφάνιση του μαέστρου στο Μιλάνο είναι προγραμματισμένη στις 5 Μαρτίου.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουζέπε Σάλα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σκάλα, είπε ότι το αίτημα υποβλήθηκε επειδή ο Γκεργκίεφ είχε δηλώσει την εγγύτητά του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε πολλές περιπτώσεις.

«Του ζητάμε να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της εισβολής και στην περίπτωση που δεν το κάνει, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεσμευτούμε από τη συνεργασία», δήλωσε ο Σάλα.

Τον Γκεργκίεφ θα αντικαταστήσει στις συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης στο Κάρνεγκι Χολ ο μουσικός διευθυντής της Μετροπόλιταν Όπερα Γιανίκ Νεζέτ-Σεγκέν.

Ούτε ο διεθνώς καταξιωμένος Ρώσος πιανίστας Ντενίς Ματσούεφ θα εμφανιστεί στη συναυλία της Παρασκευής, όπως είχε προγραμματιστεί. Το 2014, ο Ματσούεφ είχε δηλώσει ότι υποστήριζε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Δημοφιλή