ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2020 07:15 EEST

«Χρονοκάψουλα» κάτω από μνημείο έφερε στο φως αντικείμενα του στρατηγού Ρόμπερτ Λι

Σπουδαία ανακάλυψη μετά την απομάκρυνση του αγάλματος, λόγω των ταραχών για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ.

ASSOCIATED PRESS

Αξιωματούχοι στο Ράλεϊ των ΗΠΑ, που εργάζονταν για να απομακρύνουν ένα μνημείο της Συνομοσπονδίας, λόγω των επεισοδιακών διαδηλώσεων στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ανακάλυψαν μια «χρονοκάψουλα» με αναπάντεχα ευρήματα στο εσωτερικό της.

North Carolina Department of Natural & Cultural Resources

Υστερα από 126 χρόνια, αφότου θάφτηκε κάτω από το Μνημείο των Στρατιωτών της Συνομοσπονδίας στο Καπιτώλιο της Βόρειας Καρολίνας, η κάψουλα βρέθηκε κλειστή στη βάση του αγάλματος.

Αρχαιολόγοι και συντηρητές από το Τμήμα Φυσικών και Πολιτιστικών Πόρων (DNCR) αποκάλυψαν τι υπάρχει στο εσωτερικό της: μια πέτρα που πιστεύεται ότι προέρχεται από τη μάχη του Γκέτισμπεργκ (σ.σ. η μάχη με τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο - 1-3 Ιουλίου 1863), ένα ζευγάρι κουμπιά και κάτι που πιθανότατα είναι τρίχες αλόγων.

North Carolina Department of Natural & Cultural Resources
North Carolina Department of Natural & Cultural Resources
.

Αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι το εξής: σύμφωνα με μια λίστα αντικειμένων, που ήταν θαμμένη σε ένα μικρό ξύλινο κουτί και δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 1894 στην εφημερίδα Δημοκρατία της Σάρλοτ, τα κουμπιά ανήκαν στον εμβληματικό στρατηγό Ρόμπερτ Λι (σ.σ. αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο) και οι τρίχες στο άλογό του, με το όνομα Τράβελερ (μτφ. Ταξιδιώτης).

North Carolina Department of Natural & Cultural Resources

Μια τέτοια «χρονοκάψουλα» είχε βρεθεί και το 2017, θαμμένη βαθιά σε ένα μνημείο στο Σεντ Λούις ενώ το 2018 βρέθηκαν σημαίες, μετρητά και μετάλλια κάτω από ένα άγαλμα της Συνομοσπονδίας που αφαιρέθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

Σπάνια, ωστόσο, αυτές οι κάψουλες περιέχουν αντικείμενα από τον ίδιο τον στρατηγό Λι.

Το μεταλλικό κουτί που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ράλεϊ είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από το πέρασμα του χρόνου και είχε σκουριάσει σε πολλά σημεία.

North Carolina Department of Natural & Cultural Resources

Αλλα αντικείμενα που φέρεται να βρέθηκαν θαμμένα στο κουτί, αλλά πιθανότατα χάθηκαν στο χρόνο, ήταν χρήματα Συνομοσπονδίας, χάρτες και μια Βίβλος που βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Απόματοξ, την ημέρα που ο Λι παρέδωσε τα περίπου 28.000 στρατεύματά του στον Στρατηγό της Ενωσης Οδυσσέα Γκραντ, τερματίζοντας τον πόλεμο.

Το εν λόγω μνημείο ήταν ένα τα πολλά που δόθηκε εντολή από τον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, να αφαιρεθούν τον περασμένο μήνα, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στο πλαίσιο των οποίων πολλά τέτοια αγάλματα βανδαλίστηκαν.

(με πληροφορίες από CNN)