Δημοτικές Εκλογές στην Τουρκία: Μια Τουρκία δύο ταχυτήτων

Η Τουρκία μπαίνει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.
via Associated Press

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις εδώ στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητο το γεγονός, πως βλέπουμε μια χώρα να είναι μοιρασμένη. Το αποτέλεσμα των εκλογών, μας δίνει κάποια δεδομένα για το πως πρέπει να εξετάζουμε την κάθε χώρα και το area study αυτής.

Στις εκλογές αυτές -όπως και σε όλες στην Τουρκία- θα πρέπει να σημειώσουμε την διαφορετικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση και την προεκλογική εκστρατεία. Δρόμοι γεμάτοι αφίσες από τους υποψηφίους- πολλοί από αυτούς να μοιράζουν φυλλάδια με σακουλάκια καφέ- παντού σταντ των κομμάτων και μια πραγματικά αγάπη για τα τεκταινόμενα της χώρας. Ο άνθρωποι εδώ, ακόμα και στις τελευταίες ώρες γιόρταζαν αυτήν την ημέρα της δημοκρατίας, άλλοι με τσάι και άλλοι με χορό. Ιδιαίτερη εντύπωση αφήνουν τα τραγούδια των υποψηφίων τα οποία είναι ξεσηκωτικά και δείχνουν την αγάπη μεταξύ του κόσμου και των υποψηφίων. Οπότε, στην κάθε μας ανάλυση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Σε επίπεδο ανάλυσης, έχουμε μια ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας όπως στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Άγκυρα, στην Προύσα κ.α. Τα αποτελέσματα σαφώς δεν είναι τα αναμενόμενα για το κόμμα του προέδρου Ερντογάν και γι’ αυτό το λόγο χρήζει νέας «ανασυγκρότησης». Το κόμμα της αντιπολίτευσης από την άλλη βγαίνει πιο συσπειρωμένο και πλέον ο Εκρέμ Ιμάμογλου στέφεται ως ο επόμενος αντίπαλος του Τούρκου πρόεδρου.

Εκεί που εστίασε η αντιπολίτευση ήταν στην ακρίβεια και στην υποτίμηση της λίρας. Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα. Όπως είχε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν παλαιότερα, «Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», εδώ διαφαίνεται πως η απώλεια των μεγάλων κέντρων μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά. Η Τουρκία αυτήν την στιγμή, από την μια εκτιμά την προσφορά και την μεγάλη στροφή της χώρας από τον Τούρκου πρόεδρο και από την άλλη ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι επιθυμεί μια εξολοκλήρου άλλη κατεύθυνση.

Συμπερασματικά λοιπόν, αυτό που θα μπορούσε να λεχθεί είναι πως η Τουρκία μπαίνει σε μια νέα φάση της ιστορίας της. Οι πολίτες είναι μοιρασμένοι αλλά αμφότεροι με κοινό πρόσταγμα την ανάπτυξη της χώρας η οποία βρίθει δυνατοτήτων.

Διαβάστε επίσης

Δημοφιλή