Δυτικά Βαλκάνια: Η κόντρα Γερμανίας - Γαλλίας καλά κρατεί για το ευρω-μέλλον Β.Μακεδονίας και Αλβανίας

Δημόσια προειδοποίηση από την Φον ντερ Λέιεν, ενώπιον της Αγκελα Μέρκελ.
Αγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν βρέθηκαν και είπαν στο Βερολίνο, ώστε να τους ακούσει...το Παρίσι. 8 Νοεμβρίου 2019
Αγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν βρέθηκαν και είπαν στο Βερολίνο, ώστε να τους ακούσει...το Παρίσι. 8 Νοεμβρίου 2019
picture alliance via Getty Images

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, αμφισβητώντας σθεναρά την απόφαση της Γαλλίας να ασκήσει βέτο σε περαιτέρω συνομιλίες για την ένταξή τους.

Η φον ντερ Λέιεν έκανε δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε από την πλευρά της ότι πρόκειται για θέμα «εξαιρετικά σημαντικού στρατηγικού ευρωπαϊκού συμφέροντος» να διατηρήσουν αυτές οι δύο χώρες προοπτική ένταξης.

«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν κάνει απίστευτες προσπάθειες για να φτάσουν σε αυτό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Εφόσον δεν είναι εφικτό επί του παρόντος, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων που θα δεσμεύουν στενά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αν δεν το κάνουμε αυτό εμείς, άλλοι θα το κάνουν».

Ο Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ εμφανίστηκε, ωστόσο, να κινείται σε διαφορετική τροχιά κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου άσκησε βέτο στην περαιτέρω διεύρυνση της Ενωσης, λέγοντας ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Η απόφαση αυτή γκρέμισε τις ελπίδες των δύο χωρών να καταγράψουν ταχεία πρόοδο στις προσπάθειές τους για να επιτύχουν την ένταξή τους.

πηγή: Reuters

Δημοφιλή