Διευθυντής CIA: Οι ΗΠΑ παίρνουν στα σοβαρά απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Ωστόσο δεν έχουν βρεθεί πολλά «πρακτικά» στοιχεία που να ενισχύουν αυτόν τον προβληματισμό.
Kent Nishimura via Getty Images

Η απειλή να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά ή χαμηλής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν «ελαφρά», μα η CIA δεν έχει δει πολλά πρακτικά στοιχεία που να ενισχύουν αυτόν τον προβληματισμό, είπε ο διευθυντής της, Γουίλιαμ Μπερνς, την Πέμπτη.

Σε ομιλία του στο Georgia Tech, ο Μπερνς αναφέρθηκε στην «πιθανή απελπισία» και τα στρατιωτικά προβλήματα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και η κυβέρνησή του έχουν βρει μπροστά τους από τότε που έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Για αυτούς τους λόγους, «κανείς από εμάς δεν μπορεί να πάρει “ελαφρά” την απειλή από μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή χαμηλής ισχύος πυρηνικά όπλα» είπε ο Μπερνς.

Αυτού λεχθέντος, παρά τη ρητορική του Κρεμλίνου περί υψηλής επιφυλακής στο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου, «δεν έχουμε δει πολλά πρακτικά στοιχεία του είδους των αναπτύξεων ή στρατιωτικών κινήσεων που θα ενίσχυαν αυτόν τον προβληματισμό».

Ο Μπερνς έκανε αυτά τα σχόλια απαντώντας σε ερώτηση από τον πρώην γερουσιαστή Σαμ Ναν, κορυφαίο υπέρμαχο του ελέγχου των εξοπλισμών, στο τέλος της πρώτης ομιλίας του από τότε που ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών τον Μάρτιο του 2021.

Σε μια ομιλία για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης καριέρας είπε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες άρχισαν το προηγούμενο καλοκαίρι να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για ένα σχέδιο του Πούτιν περί «μεγάλης νέας εισβολής» στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν «έβραζε» μέσα σε ένα μείγμα εκνευρισμού, φιλοδοξίας και ανασφάλειας και είδε πως «το παράθυρο έκλεινε για τηδιαμόρφωση του προσανατολισμού της Ουκρανίας» μακριά από τη Δύση, είπε ο Μπερνς, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη «απόστολο εκδίκησης».

Οι αμερικανικές πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Μπερνς, τα διπλωματικά πόστα του οποίου περιελάμβαναν και ένα ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Τα «εγκλήματα» που είπε ότι διεπράχθησαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις στην μπούτσα ήταν «φρικιαστικά».

Δημοφιλή