ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2020 16:16 EET | Updated 26/01/2020 22:37 EET

«Κούρσα» της Κίνας για την αντιμετώπιση του κοροναΐού

Η δυνατότητα εξάπλωσής του ενισχύεται, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές. Πάνω από 50 οι νεκροί.

Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Η δυνατότητα του νέου ιού να εξαπλώνεται ενισχύεται και οι μολύνσεις πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ανέφερε την Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, με τα κρούσματα στη χώρα να ανέρχονται περίπου στα 2.000 και οι νεκροί στους 56.

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών απομόνωσαν επιτυχώς τον ιό (2019-nCoV) σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού. Οι ειδικοί συνέλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός. Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων. Αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.

 Υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες για την αποτροπή μιας πανδημίας μετά από επιβεβαιώσεις κρουσμάτων εκτός Κίνας- σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει συναγερμό επειδή είναι πολλοί οι άγνωστοι παράγοντες- όπως το πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία έχει αποδειχθεί θανατηφόρα σε κάποιες περιπτώσεις.

 

 

Ο υπουργός Σιαογουέι, της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, είπε ότι η περίοδος επώασης του ιού μπορεί να κυμαίνεται από μία μέχρι 14 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο μπορεί να λάβει χώρα μόλυνση- κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση του SARS. Υπενθυμίζεται ότι ο SARS ήταν ένας κοροναΐός ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 800 ατόμων παγκοσμίως το 2002-2003.

«Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές πληροφορίες, η δυνατότητα του ιού να εξαπλώνεται φαίνεται να ενισχύεται κάπως» είπε ο Μα σε δημοσιογράφους.

Οι διακοπές για το νέο σεληνιακό έτος (κινεζική πρωτοχρονιά), που εορτάζονται από εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους που ταξιδεύουν ανά τη χώρα και το εξωτερικό για να δουν τις οικογένειές τους, άρχισαν την Παρασκευή, αλλά έχουν διαταραχθεί σοβαρά από το ξέσπασμα.

Ο Μα είπε ότι η Κίνα θα εντείνει τις προσπάθειες περιορισμού του, οι οποίες μέχρι τώρα περιλαμβάνουν περιορισμούς σε μεταφορές και ταξίδια και ματαιώσεις μεγάλων εκδηλώσεων.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις διακοπές για την κινεζική πρωτοχρονιά μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV. Η περίοδος των διακοπών υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε στις 30 Ιανουαρίου.

Τα σχολεία, που αυτήν την περίοδο δεν λειτουργούν, θα παρατείνουν επίσης τις διακοπές τους. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες όμως θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας, διευκρίνισε η τηλεόραση.

Ο ιός, ο οποίος έχει εξαπλωθεί και σε πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη. Το Χονγκ Κονγκ έχει έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο ΠΟΥ την προηγούμενη εβδομάδα απέφυγε να χαρακτηρίσει το ξέσπασμα παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο κάποιοι ειδικοί του χώρου της υγείας εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον η Κίνα μπορεί να περιορίσει την επιδημία. Το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή».

Αξιωματούχοι του χώρου της υγείας στην κομητεία Όραντζ στην Καλιφόρνια ανέφεραν ότι ένα τρίτο κρούσμα του ιού κατεγράφη στις ΗΠΑ, σε ταξιδιώτη από τη Γουχάν, ο οποίος ήταν σε καραντίνα και σε καλή κατάσταση. Το Σάββατο ο Καναδάς ανακήρυξε ένα πρώτο «πιθανό» κρούσμα σε άτομο που είχε επιστρέψει από τη Γουχάν. Η Αυστραλία επιβεβαίωσε τα πρώτα τέσσερα κρούσματα. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι εκτός Κίνας.

Την Κυριακή η Κίνα απαγόρευσε σε εθνικό επίπεδο την πώληση αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες e-commerce. Άγρια ζώα, συχνά θηράματα λαθροκυνηγών, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις κινεζικές αγορές, συχνά θεωρείται πως εκκολάπτουν ιούς, οι οποίοι εξελίσσονται και αποκτούν τη δυνατότητα να περνούν σε ανθρώπους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως θα φέρει το προσωπικό του προξενείου του στη Γουχάν πίσω στις ΗΠΑ, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είπε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Κίνα για να κανονιστεί πτήση τσάρτερ για την επιστροφή Ιαπώνων πολιτών από τη Γουχάν. 

Το ξέσπασμα έχει προκαλέσει την επιβολή αυξανόμενων περιορισμών μεταφορών στην Κίνα, με τη Γουχάν, πληθυσμού 11 εκατομμυρίων, αποκλεισμένη και τις κινήσεις μέσων μεταφοράς να απαγορεύονται, πέραν των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. 

 

Carlos Garcia Rawlins / Reuters

 

Οι αρχές στο Πεκίνο σύστησαν στους πολίτες να μην κάνουν χειραψίες, μα να χαιρετιούνται μέσω μιας παραδοσιακής χειρονομίας. Επίσης, το Πεκίνο ανέβαλε το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, όπως και το Χονγκ Κονγκ. 

Η κινεζική κυβέρνηση ζητά διαφάνεια στην αντιμετώπιση της κρίσης, λόγω του πλήγματος που είχε προκαλέσει στην εμπιστοσύνη του κοινού η συγκάλυψη της εξάπλωσης του SARS- ωστόσο αξιωματούχοι στη Γουχάν έχουν δεχθεί επικρίσεις για τους χειρισμούς τους. Οι συνολική κίνηση επιβατών σε ταξίδια στη χώρα το Σάββατο, πρώτη ημέρα του νέου σεληνιακού έτους, ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολλά σινεμά στη χώρα ήταν κλειστά, με αναβολές μεγάλων κινηματογραφικών πρεμιερών. Επίσης, εταιρείες κρουαζιέρας όπως η Royal Caribbean Cruises και Costa Cruises είπαν ότι είχαν ματαιώσει 12 κρουαζιέρες που ήταν να αρχίσουν από κινεζικά λιμάνια πριν τις 2 Φεβρουαρίου. 

Η Ντίσνεϊλαντ και το Ocean Park του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστά την Κυριακή, όπως και η Ντίσνεϊλαντ της Σαγκάης. Παράλληλα, αεροδρόμια ανά τον κόσμο αυξάνουν τους ελέγχους σε επιβάτες από την Κίνα. 

Ανησυχία για τουρίστες στο «Ελ. Βενιζέλος»

Δεν νοσούν τελικά οι Κινέζοι τουρίστες που προσγειώθηκαν το πρωί στο «Ελ. Βενιζέλος», καταφθάνοντας από τη Ρώμη, σύμφωνα με το Star. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε δημοσιογράφος του καναλιού, οι επτά από τους δέκα τουρίστες του γκρουπ είναι από την Γουχάν.

Η ξεναγός που θα αναλάμβανε να τους ξεναγήσει ενημέρωσε αξιωματικό της ασφάλειας αεροδρομίου. Λίγο μετά τις 11 το πρωί η ομάδα προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» και αμέσως πήγε εκεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του αεροδρομίου για να γίνει σχετικός έλεγχος.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Star)