ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2019 14:08 EET

Διόρθωσε το BBC το άρθρο περί «μακεδονικής» μειονότητας: Στην Ελλάδα αναγνωρίζεται μόνο μουσουλμανική

Το BBC παραθέτει πλέον στο «επίμαχο» κείμενο και τις ελληνικές θέσεις αλλά και την επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία.

Το BBC προχώρησε σε διόρθωση του άρθρου περί αόρατης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, το οποίο προκάλεσε μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις.

Το άρθρο ανανεώθηκε με την επισήμανση ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική στη Θράκη.

Το BBC παραθέτει πλέον στο «επίμαχο» κείμενο και τις ελληνικές θέσεις αλλά και την επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρει:

–Η ελληνική κυβέρνηση, επίσημα αναγνωρίζει μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική στη Θράκη

–Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της ελληνικής Μακεδονίας ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Δημήτρης Καραμήτσος – Τζιράς, σε επιστολή του προς το BBC για το ρεπορτάζ με τίτλο «Greece’s Invisible Minority» έκανε λόγο για ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις και «αδικίες» εις βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Καραμήτσος – Τζιράς τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια, αναγνωρισμένη μειονότητα, η μουσουλμανική.  Ο πρέσβης κάλεσε το BBC να δημοσιεύσει την επιστολή του προς «αποκατάσταση της ορθής εικόνας». 

«Διάβασα με ιδιαίτερη έκπληξη  και απογοήτευση το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του έγκριτου οργανισμού σας χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Greece’s Invisible Minority”, το οποίο περιείχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις  εις βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών. Μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό. Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί. Αναφέρεται ότι “By ratifying an agreement with the newly renamed Republic of North Macedonia, Greece has implicitly recognised the existence of a Macedonian language and ethnicity”», έγραψε. 

 Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC σχετικά με την υποτιθέμενη ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, έκανε λόγο για ενδεχόμενο ζήτημα «ελληνικών υποχρεώσεων», αλλά ελληνική «εσωτερική υπόθεση και θέμα ελληνικής συζήτησης», επικαλούμενος τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν επιτρέπουν την παρέμβαση της μίας χώρας στο εσωτερικό της άλλης.