Διπλή υπερπανσέληνος τον Αύγουστο, απόψε η πρώτη - Δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2037

Η τελευταία φορά που δύο πλήρεις υπερπανσέληνοι κοσμούσαν τον ουρανό τον ίδιο μήνα ήταν το 2018.
picture alliance via Getty Images

Το σύμπαν προσφέρει ένα διπλό θέαμα τον Αύγουστο: ένα ζεύγος υπερσελήνων με αποκορύφωμα ένα σπάνιο μπλε φεγγάρι.

Την πρώτη θα μπορεί ο κόσμος να την απολάυσει το βράδυ της Τρίτης (1/8), καθώς η πανσέληνος ανατέλλει στα νοτιοανατολικά, εμφανιζόμενη ελαφρώς φωτεινότερη και μεγαλύτερη από το κανονικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα είναι πιο κοντά από το συνηθισμένο, μόλις 357. 530 χιλιόμετρα μακριά, γι′ αυτό και θα χαρακτηριστεί ως υπερσελήνη.

Το φεγγάρι θα είναι ακόμη πιο κοντά τη νύχτα της 30ης Αυγούστου - σε απόσταση μόλις 357. 344 χιλιομέτρων. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα και γι′ αυτό ονομάζεται μπλε φεγγάρι.

picture alliance via Getty Images

«Οι ζεστές καλοκαιρινές νύχτες είναι η ιδανική στιγμή για να παρακολουθήσετε την πανσέληνο να ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Και θα συμβεί δύο φορές τον Αύγουστο», δήλωσε ο συνταξιούχος αστροφυσικός της NASA Φρεντ Έσπενακ, ο οποίος ονομάστηκε ο κ. Έκλειψη για την εμπειρία του στο κυνήγι των εκλείψεων.

Η τελευταία φορά που δύο πλήρεις υπερπανσέληνοι κοσμούσαν τον ουρανό τον ίδιο μήνα ήταν το 2018. Δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2037, σύμφωνα με τον Ιταλό αστρονόμο Τζιανλούκα Μασί, ιδρυτή του Virtual Telescope Project.

«Η υπερπανσέληνος μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να κοιτάξουμε ψηλά και να ανακαλύψουμε τον ουρανό», είπε.
George Papapostolou photographer via Getty Images
Η πρώτη υπερπανσέληνος φέτος ήταν τον Ιούλιο. Η τέταρτη και τελευταία θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Οι δύο του Αυγούστου θα είναι πιο κοντά από οποιοδήποτε από αυτές.
Με την προϋπόθεση ότι ο ουρανός είναι καθαρός, τα κιάλια ή τα τηλεσκόπια της αυλής μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία, είπε ο Έσπενακ, αποκαλύπτοντας φαινόμενα όπως η σεληνιακή θάλασσα - οι σκοτεινές πεδιάδες που σχηματίστηκαν από αρχαίες ηφαιστειακές ροές λάβας - και οι ακτίνες που προέρχονται από τους σεληνιακούς κρατήρες.
Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, η πανσέληνος του Αυγούστου είναι παραδοσιακά γνωστή ως «φεγγάρι του οξύρρυγχου». Αυτό οφείλεται στην αφθονία αυτού του ψαριού στις Μεγάλες Λίμνες τον Αύγουστο, πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Δημοφιλή