22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
24/07/2020 00:16 EEST

Δοκιμή διαστημικού όπλου σε τροχιά από τη Ρωσία καταγγέλλουν ΗΠΑ και Βρετανία

Όπως υποστηρίζεται, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον δορυφόρων.

matejmo via Getty Images

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία πως πραγματοποίησε δοκιμή ενός όπλου-βλήματος στο Διάστημα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση δορυφόρων σε τροχιά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε την πρόσφατη χρήση «αυτού που φαίνεται να ήταν πραγματικό αντιδορυφορικό όπλο σε τροχιά» ως ανησυχητική.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίτερα πως χρησιμοποιούσε νέα τεχνολογία για να κάνει ελέγχους σε ρωσικό διαστημικό εξοπλισμό.

Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει ξανά προβληματισμούς γύρω από νέες δραστηριότητες ρωσικών δορυφόρων, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο καταγγέλλει ρωσική δοκιμή τέτοιου είδους στο Διάστημα.

Σε ανακοίνωση την Πέμπτη, ο Κρίστοφερ Φορντ, υφυπουργός Εξωτερικών για τη Διεθνή Ασφάλεια, κατηγόρησε τη Μόσχα για υποκρισία μετά από δηλώσεις πως επιθυμεί έλεγχο εξοπλισμών στο Διάστημα: «Η Μόσχα σκοπεύει να περιορίσει τις δυνατότητες των ΗΠΑ ενώ ξεκάθαρα δεν έχει πρόθεση να σταματήσει το δικό της αντιδιαστημικό πρόγραμμα» είπε σχετικά.

Ο επικεφαλής του βρετανικού διευθυντηρίου Διαστήματος, Χάρβεϊ Σμάιθ, είπε επίσης πως προβληματίζεται για την τελευταία ρωσική δοκιμή δορυφόρου, για την οποία υποστήριξε ότι «είχε τα χαρακτηριστικά ενός όπλου». Ο πτέραρχος Τζέι Ρέιμοντ, που ηγείται της US Space Command, είπε ότι υπάρχουν στοιχεία πως η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή ενός διαστημικού αντιδορυφορικού όπλου.

Η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μεταξύ 100 χωρών που δεσμεύονται από συνθήκη βάσει της οποίας το εξώτερο Διάστημα θα εξερευνάται από όλους, αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, δεν πρέπει να τίθενται σε τροχιά ή στο Διάστημα οπλικά συστήματα.