Δοκιμή όπλου λέιζερ από τις ΗΠΑ στον Κόλπο του Άντεν

Μια «γεύση» από τις πολεμικές επιχειρήσεις του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος.
.
.
U.S. Pacific Fleet

Ένα όπλο λέιζερ δοκίμασε στον Κόλπο του Άντεν το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Portland (LPD 27) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως ανακοινώθηκε από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, η δοκιμή του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος υψηλής ισχύος έγινε στις 14 Δεκεμβρίου ενώ το σκάφος έπλεε στον κόλπο. Κατά την επίδειξη το εν λόγω όπλο (Solid State Laser- Technology Maturation Laser Weapons System Demonstrator- LWSD- Mark 2 MOD 0) χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς εναντίον ενός στατικού στόχου επιφανείας. Σημειώνεται πως το USS Portland είχε δοκιμάσει το LWSD επιτυχώς και τον Μάιο του 2020, εξουδετερώνοντας ένα μικρό drone στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το LWSD θεωρείται «διάδοχος»-συνεχιστής του LaWS (Laser Weapon System) που είχε εγκατασταθεί στο USS Ponce και δοκιμαζόταν επί τρία χρόνια ενώ το σκάφος επιχειρούσε στη μέση Ανατολή.

Το Portland Όσον υπάγεται στο Essex Amphibious Ready Group, που περιλαμβάνει επίσης το USS Essex, σκάφος αμφίβιας επίθεσης, το USS Pearl Harbor (dock landing ship) και πεζοναύτες της 11ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών. Οι μονάδες απέπλευσαν από το Σαν Ντιέγκο τον Αύγουστο και άρχισαν να επιχειρούν στην περιοχή ευθύνης του 5ου Στόλου τον Σεπτέμβριο. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η γεωγραφία, το κλίμα και η στρατηγική σημασία της περιοχής παρέχουν ένα «μοναδικό περιβάλλον για τεχνολογική καινοτομία».

.
.
U.S. Naval Forces Central Comman

Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενδιαφέρεται για χρήση όπλων λέιζερ για σκοπούς προστασίας σκαφών από μικρά ταχύπλοα ή μη επανδρωμένα σκάφη. Υπενθυμίζεται πως στον Κόλπο του Άντεν θεωρείται πως αυξάνεται η απειλή τόσο από επανδρωμένα όσο και από μη επανδρωμένα συστήματα, όπως τηλεχειριζόμενα σκάφη ή drones με εκρηκτικά που χρησιμοποιούν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

U.S. Naval Forces Central Comman
.
.
U.S. Naval Forces Central Comman

Δημοφιλή