Η γενναία μητέρα φάλαινα που γέννησε ενώ είναι τυλιγμένη σε σκοινιά εδώ και εννέα μήνες

Ταξίδεψε 1.300 μίλια για να φέρει στον κόσμο το μικρό της. Αδύνατη η απελευθέρωσή της όσο το νεογέννητο κολυμπά δίπλα της.

Μπερδεμένη σε αλιευτικά σκοινιά παραμένει από τον περασμένο Μάρτιο μια φάλαινα του Βορείου Ατλαντικού, η οποία μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες γέννησε και το μωρό της, ενώ οι ειδικοί δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να μπορέσει να απελευθερωθεί άμεσα.

Η τραγική ιστορία της φάλαινας, που ανήκει σε είδος υπό εξαφάνιση και οι παρατηρητές επιστήμονες της έχουν δώσει το όνομα Snow Cone, έγινε ευρέως γνωστή όταν εθεάθη σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στις ακτές της Τζόρτζια των ΗΠΑ, αρχές Δεκεμβρίου.

Πρώτη φορά, όμως φωτογραφήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ανοιχτά της Μασαχουσέτης οπότε και διαπιστώθηκε πως είχε μπερδευτεί στα αλιευτικά εργαλεία.

Ακολούθησαν αρκετές αποστολές διάσωσης από πληρώματα του Κέντρου Παράκτιων Μελετών προκειμένου να της αφαιρέσουν το περίπου 91μ σκοινί στο οποίο έχει τυλιχτεί.

Εννέα μήνες, η Snow Cone ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες κατάφερε να μεταναστεύσει σε μεγάλη απόσταση αλλά και να γεννήσει επιτυχώς το μικρό της το οποίο τώρα κολυμπά συνεχώς πλάι της, γεγονός, που σύμφωνα με τους ειδικούς καθιστά σχεδόν απίθανη μια επιτυχή αποστολή διάσωσης στο άμεσο μέλλον.

fisheries.noaa.gov
fisheries.noaa.gov
fisheries.noaa.gov

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Τζόρτζια, όπως αναφέρει ο Guardian, ταξίδεψε στο νησί Κάμπερλαντ όπου είχε εντοπιστεί πρόσφατα η φάλαινα αλλά «αποφάσισαν ότι η προσπάθεια να αφαιρέσουν ή να κοντύνουν το σκοινί που σέρνει θα ήταν πολύ επικίνδυνη με ένα νεογέννητο στο πλάι της» όπως αναφέρει το η National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa).

«Τα νεογέννητα φαλαινών αυτού του είδους κολυμπούν πολύ κοντά στις μαμάδες τους, καθιστώντας μια ασφαλή προσέγγιση από τους διασώστες εξαιρετικά προβληματική αν όχι αδύνατη. Η Noaa Fisheries και οι συνεργάτες της συνεχίζουν να παρακολουθούν τη Snow Cone και το νεογέννητό της».

Ο Barb Zoodsma, συντονιστής ανάκτησης μεγάλων φαλαινών για το νοτιοανατολικό περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας, είπε ότι η Snow Cone έχασε ένα αρσενικό που είχε γεννήσει σε μία σύγκρουση με ένα σκάφος στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϊ το περασμένο καλοκαίρι, και στη συνέχεια κατάφερε να μεταναστεύσει 1.300 μίλια νότια από τις καλοκαιρινές περιοχές σίτισης στα ανοιχτά του Καναδά για να γεννήσει αλλά στο μεταξύ πιάστηκε στα σχοινιά.

«Σαφώς, η τρέχουσα κατάσταση της ίδιας και του μικρού της είναι πολύ ανησυχητική».

Μόνο περίπου 350 σωστές φάλαινες πιστεύεται ότι επιβιώνουν στον Βόρειο Ατλαντικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Noaa. Η Snow Cone και το νεογέννητό της είναι μόνο το δεύτερο γνωστό ζεύγος μητέρας-μοσχάρι της περιόδου αναπαραγωγής σωστής φάλαινας 2021-22.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή