Η 87χρονη κορυφαία ελληνίστρια Μαίρη Λεύκοβιτς έδωσε τον όρκο του Ελληνα πολίτη

Ως ένδειξη αναγνώρισης των εξαιρετικών της υπηρεσιών στην Ελλάδα σε τελετή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστόνη.
Η Μαίρη Λεύκοβιτς
Η Μαίρη Λεύκοβιτς
amazon.com

Ηταν το 2019 όταν η Μαίρη Λεύκοβιτς έδωσε μία διάλεξη στο Γενικό Προξενείο της Βοστόνης με θέμα “How Success Leads to Failure: Marathon, Salamis, and Athens’ Disastrous Expedition to Sicily” («Πώς η επιτυχία οδηγεί στην αποτυχία: Μαραθώνας, Σαλαμίνα και η καταστροφική εξόρμηση της Αθήνας στη Σικελία»). Στην μεστή ομιλία της, με αναφορές στον Θουκυδίδη και στον Ηρόδοτο και σε πολλούς άλλους αρχαίους συγγραφείς, συμπύκνωσε το μεγαλείο της κλασικής Ελλάδας και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Και καταλήγοντας εστίασε στα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κανείς από τη σικελική εκστρατεία της αρχαίας Αθήνας ως προς τη διαχρονική αλαζονεία των ηγεσιών μεγάλων δυνάμεων, «οι οποίες συχνά νιώθοντας παντοδύναμες οδηγούν τις χώρες τους σε στρατιωτικές περιπέτειες από τις οποίες δεν έχουν σχέδιο απαγκίστρωσης». Ποιος να το φανταζόταν ότι λίγα χρόνια αργότερα με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία η ομιλία της θα αποδεικνυόταν τόσο επίκαιρη...

Μαίρη Λεύκοβιτς - Στράτος Ευθυμίου
Μαίρη Λεύκοβιτς - Στράτος Ευθυμίου
facebook.com/profile.php?id=100010160928918

Κι είναι αυτή η τόσο σπουδαία ελληνίστρια, ομότιμη καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Wellesley College, δεινή υπερασπίστρια της ιστορικής ακρίβειας, της επιστημονικής μεθοδολογίας και της ίδιας της αξίας της κλασικής Ελλάδας που έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη. Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας έγινε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστόνη ως ένδειξη αναγνώρισης των εξαιρετικών της υπηρεσιών στην Ελλάδα, στις ελληνοαμερικανικές πολιτιστικές σχέσεις και στην προώθηση και ανάδειξη των κλασσικών σπουδών.

Το Προξενείο κι ο, ιδιαίτερα δραστήριος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Βοστόνη, Στράτος Ευθυμίου, εισηγήθηκαν την απόδοση σε αυτήν τιμητικά της ελληνικής ιθαγένειας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματεά ιθαγένειας κ. Μπαλέρμπα η υπόθεση ολοκληρώθηκε ταχύτητα.

Για πάνω από έξι δεκαετίες η μεγάλη αυτή μορφή των κλασικών γραμμάτων, φέρει στους ώμους της την κλασική Ελλάδα, μελετώντας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας συστηματικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, όπως αναφέρει η σχετική ανάρτηση του Προξενείου στα social media. Η, γεννημένη στην Νέα Υόρκη το 1935, καθηγήτρια Λεύκοβιτς διετέλεσε για είκοσι χρόνια επικεφαλής του τμήματος κλασικών σπουδών στο Wellesley College και δίδαξε για σαράντα έξι συναπτά έτη κλασικές σπουδές και αρχαία ελληνικά, συστήνοντας την αρχαία Ελλάδα και τους μεγάλους Έλληνες στοχαστές και συγγραφείς σε χιλιάδες φοιτήτριες ενός εκ των σημαντικότερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Η σπουδαία Ελληνίστρια είναι για δεκαετίες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών των Αθηνών. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων μεταξύ των οποίων είναι ο Ευριπίδης και οι θεοί, οι γυναίκες στην ελληνική μυθολογία, η ζωή των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, η Μαύρη Αθηνά, μάθημα ιστορίας, μάθημα ιστορίας και οι ζωές των αρχαίων ποιητών, οι Έλληνες θεοί και οι ζωές των αρχαίων ποιητών.

Δημοφιλή