ΔΙΕΘΝΕΣ
03/01/2019 16:37 EET | Updated 03/01/2019 16:49 EET

Apple: Προβλέπει μείωση πωλήσεων λόγω Κίνας και οι μετοχές «βυθίζονται»

Φταίει μόνο η οικονομία της Κίνας ή μήπως και η ίδια η εταιρεία;

ANTHONY WALLACE via Getty Images

Σε μια αιφνίδια ανακοίνωση με την οποία υποβαθμίζει τους στόχους της για το πρώτο τρίμηνο του 2019, προχώρησε η Αpple προκαλώντας νευρικότητα στα Χρηματιστήρια με εμφανείς τις πιέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. H δε μετοχή της Apple παρουσίαζε πτώση ακόμη και της τάξεως του 9%.

Η Apple, που είναι η κορυφαία -βάσει κεφαλαιοποίησης- εταιρεία του πλανήτη,αναγκάζεται για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια να προχωρήσει σε μια τέτοια αρνητική επανεκτίμηση. Συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ ανακοίνωσε την υποβάθμιση των στόχων για το α’ τρίμηνο του 2019, με τα συνολικά έσοδα της Apple να εκτιμώνται σε 84 δισ. δολάρια από 89 έως 93 δισ. δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται πως το τελευταίο τρίμηνο που είναι και το «εορταστικό» η μείωση των εσόδων για την Apple είναι κάτι πρωτοφανές. Το δε αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία είχε εμφανίσει πωλήσεις ύψους 88,3 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα η Apple αναθεώρησε στο 38% το περιθώριο κέρδους έναντι 38,5% αρχικά.

Οι αρνητικές εκτιμήσεις αποδίδονται από την εταιρεία στις αδύναμες επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας και στις μη ικανοποιητικές πωλήσεις iPhone τη στιγμή μάλιστα που ο ανταγωνισμός από κινεζικές εταιρείες γιγαντώνεται, κάτι που πολλοί εκτιμούν πως η Apple έχει υποτιμήσει.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν και οικονομικοί αναλυτές υπάρχει και ο παράγοντας της παγκόσμιας οικονομίας καθώς αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης ενώ υπάρχουν και οι επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας. Παράλληλα βέβαια σχολιάζεται πως η Apple όχι μόνο δεν εκτίμησε καλά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της κινεζικής οικονομίας αλλά ήταν και «υπεραισιόδοξη» για τις επιδόσεις των προϊόντων της.

Σημειώνεται πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας συνιστά την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση τόσο για Κίνα όσο και για τις επιχειρήσεις που είχαν «επενδύσει» στις δυνατότητες αυτής της τεράστιας αγοράς. Υπενθυμίζεται πως η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2018, στη χειρότερη επίδοσή της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ως ήταν αναμενόμενο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο κλάδος της τεχνολογίας έκανε βουτιά μεγαλύτερη του 3,5% ενώ παράλληλα έφερε και ένα σφυροκόπημα των προμηθευτών της Apple στα χρηματιστήρια της Ασίας όπως πχ στην περίπτωση της AMS, η οποία προμηθεύει υλικά την Apple και εμφανίζεται να διολισθαίνει στο 19% ενώ σημαντικές απώλειες της του 10% σημειώνει και η μετοχή της STMicroelectronics.

Πηγές: Bloomberg, WSJ, Reuters