Η Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας

Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 με την παρουσίαση του οδηγού Michelin για την ελληνική πρωτεύουσα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση γιορτάστηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου), που φέτος έχει θέμα τις πράσινες επενδύσεις στον τουρισμό «Tourism and Green Investment».

Ο ΕΟΤ επέλεξε αυτή την ημέρα για να παρουσιάσει και τη συνεργασία του (υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022) με τον οδηγό Michelin, που έβαλε στη λίστα του την Αθήνα με 9 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, ενώ προτείνει 18 επιπλέον εστιατόρια για την ποιότητα των υλικών και την απλή αλλά ξεχωριστή γαστρονομική τους ταυτότητα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι: «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού υπογραμμίζει την ανάγκη για προώθηση πολιτικών και επενδύσεων που προάγουν την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μία δίκαιη και συμπεριληπτική τουριστική ανάπτυξη. Στο Υπουργείο Τουρισμού, ο σχεδιασμός μας προωθεί πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό, με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαφύλαξη της ταυτότητας των προορισμών και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας συγκαταλέγεται η προώθηση μορφών τουρισμού που εισφέρουν στην αειφορία, στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας προσφοράς. Η ανάδειξη πόρων όπως η ελληνική γαστρονομία και η σύγχρονη γαστρονομική προσφορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς δημιουργεί ευκαιρίες ενίσχυσης τόσο της ταξιδιωτικής εμπειρίας όσο και της ιδιαίτερης ταυτότητας των προορισμών μας ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος συντόνισε την πρωτοβουλία τα δυο τελευταία χρόνια, ανέφερε: «Χαίρομαι που η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει φέτος με την επίσημη παρουσίαση του Οδηγού Michelin για την Αθήνα. Πρόκειται για μία εμβληματική συνεργασία του ΕΟΤ με τον πλέον αναγνωρίσιμο διεθνή Οδηγό γαστρονομίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό! Με αυτή την συνεργασία ισχυροποιείται η Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνουμε ότι οι Οδηγοί Michelin θεωρούνται ένα διεθνές σημείο αναφοράς για όλο και περισσότερους υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ενημερωμένους τουρίστες και η επίδρασή τους οδηγεί σε ποσοτική και ποιοτική αύξηση στη ζήτηση.

Επίσης, οι Michelin Guide έχουν καθιερώσει ένα νέο «πράσινο αστέρι» (Gastronomy & Sustainability).

Το πράσινο αστέρι της Michelin είναι ένα βραβείο το οποίο αναδεικνύει εστιατόρια που χρησιμοποιούν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Στη χώρα μας το κατέχουν τα εστιατόρια DELTA και SOIL.

Το νέο εμβληματικό απόκτημα της χώρας αναδεικνύει τις αυθεντικές γεύσεις της Ελλάδας και το πλούσιο γαστρονομικό προφίλ της Αθήνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την θέση της χώρας μας στους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού.

Δημοφιλή