Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν που έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Στις ΗΠΑ την φωνάζουν το «Φοβερό κορίτσι από την Τουρκία». Η σχέση της με την First Republic Bank που χρεοκόπησε πριν μερικούς μήνες. Γιατί επιλέχθηκε και τι αναμένεται να πράξει.
Youtube
Youtube
Youtube

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, στέλεχος του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, την διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου όπως και του νέου Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών, εκτιμάται πως θα σηματοδοτήσει μια στροφή σε πιο ”ορθόδοξες” οικονομικές πολιτικές και ειδικά στη περίπτωσης της κεντρικής τράπεζας πως θα βάλει τέλος στην πολιτική συνεχούς μείωσης των επιτοκίων, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής.

Βέβαια πέραν όλων των άλλων η Ερκαν είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος που διορίζεται επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και είναι επίσης γνωστή στις ΗΠΑ ως το «Φοβερό κορίτσι από την Τουρκία».

Υπήρξε συνδιευθύνουσα σύμβουλος της First Republic Bank και διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs ενώ θα είναι η πέμπτη πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας σε τέσσερα χρόνια, αντικαθιστά τον Σαχάπ Καβτζίογλου, που υπήρξε αιχμή του δόρατος της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων του κ. Ερντογάν, παρά την ιστορική πτώση της λίρας το 2021 και την απογείωση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 85% πέρυσι, φθάνοντας σε υψηλό 24ετίας.

Ο διορισμός, που ανακοινώθηκε μέσω της τουρκικής επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από την τοποθέτηση του κ. Καβτζίογλου στη θέση του επικεφαλής του τουρκικού εποπτικού φορέα των τραπεζών (BDDK).

Το κατευθυντήριο επιτόκιο της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έχει μειωθεί στο 8,5% από το 19% όπου βρισκόταν το 2021, με τα λεγόμενα πραγματικά επιτόκια βαθιά σε αρνητικό έδαφος και τις αρχές να διαχειρίζονται την ισοτιμία της λίρας με δεκάδες ρυθμίσεις για τις πιστώσεις και το συνάλλαγμα.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά αυτή την εβδομάδα· μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, παρέμενε ανεπαίσθητα πάνω από το ναδίρ της συναλλαγματικής της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Οι προθέσεις της κυρίας Ερκάν δεν είναι διόλου σαφείς. Δεν έχει καμιά εμπειρία στη νομισματική πολιτική, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στη Γουόλ Στριτ και στις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων αμερικανικών τραπεζών.

Ποια είναι Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν

Γεννημένη το 1982, η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν αποφοίτησε από το Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Στη συνέχεια έγινε αποδεκτή από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Έγινε η πρώτη φοιτήτρια που ολοκλήρωσε ένα διετές διδακτορικό πρόγραμμα στο Πρίνστον μέσα σε ένα χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε τον τίτλο του «νεότερου καθηγητή οικονομικών» στη χώρα.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ολοκλήρωσε δύο ακόμη προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Goldman Sachs το 2005. Μετά από περίπου 9 χρόνια, άρχισε να εργάζεται ως διευθύντρια της First Republic Bank. Ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου το 2014.

Διετέλεσε Επικεφαλής του Τμήματος Επενδύσεων και Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας.. Αφού υπηρέτησε ως συνδιευθύνων σύμβουλος για 7 μήνες το 2021, αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2021. Αργότερα, διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Marsh McLennan. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου για δύο χρόνια στην Tiffany & Co., μια εταιρεία κοσμημάτων με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα των San Francisco Business Times το 2018, ονομάστηκε η μόνη γυναίκα κάτω των 40 ετών που κατείχε τον τίτλο του προέδρου ή του CEO στις 100 μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής.

Πηγή: Reuters, AΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή