Η χώρα όπου οι ομοφυλόφιλες επικοινωνούν μεταξύ τους με κώδικα

Ένα σύμβολο για να αναγνωρίζουν η μια την άλλη.

Σύζυγοι, μητέρες, κορίτσια που κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα γιατί ζουν σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.

Το BBC, μέσα σε διάστημα μηνών, μίλησε σε τουλάχιστον 12 γυναίκες από το Μπουρούντι, της φτωχής χώρας στην Κεντρική Αφρική. Από τα 11 εκατ. του πληθυσμού, μόνο 4,4% έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και οι περισσότεροι μένουν στην Μπουζουμπούρα, που ήταν η πρωτεύουσα του Μπουρούντι έως τις 16 Ιανουαρίου του 2019, όπου πρωτεύουσα έγινε η Γκιτέγκα. Ωστόσο, η Μπουζουμπούρα παραμένει η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το οικονομικό κέντρο καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Μεταξύ των γυναικών της Μπουζουμπούρας υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας, από ότι στην υπόλοιπη χώρα. Με την ομοφυλοφιλία να είναι παράνομη σε όλη τη χώρα, οι γκέι γυναίκες έχουν βρει ένα μοναδικό κώδικα για να βρίσκουν οι μια την άλλη. Ένα σύμβολο που χρησιμοποιούν στα social media.

Το BBC, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, χρησιμοποίησε άλλο από εκείνο που επικρατήσει, για να μην παρακινήσει διώξεις από την αποκάλυψη. Χρησιμοποίησε μια βιολέτα. Επιλέχθηκε αυτό το σύμβολο, γιατί την περίοδο του 1900 οι ομοφυλόφιλες έδιναν βιολέτες στις αγαπημένες τους.

Ο μόνος τρόπος για να γνωριστούν δύο γκέι γυναίκα εκεί είναι είτε από τύχη είτε από το ίντερνετ. Το ίντερνετ ήταν ο τρόπος που η Νέλα γνώρισε τη σύντροφό της. Βρίσκονται περίπου μια φορά τον μήνα και η δημοσιογράφος του BBC ήταν η μόνη που τη σύστησε ως την κοπέλα της. Για όλους τους υπόλοιπους είναι φίλες. Η Νέλα ήταν παντρεμένη με παιδιά. Ήξερε από μικρή ότι είναι ομοφυλόφιλη αλλά φυσικά δεν μπορούσε να το αποκαλύψει σε κανέναν. Η οικογένειά της την ανάγκασε να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα. Η Νέλα έτρεμε κάθε φορά που έπρεπε να κάνουν σεξ. Ο σύζυγος δεν γνώριζε για τη σεξουαλική της ταυτότητα, αλλά ο γάμος είχε προβλήματα από νωρίς.

Στράφηκε στα social media για να ανακαλύψει άλλες γυναίκες που τους αρέσουν οι γυναίκες. Ανακάλυψε ότι δεν ήταν η μόνη. Μετά συνέχισε την αναζήτησή της στη Μπουζουμπούρα. Τότε ανακάλυψε τον κώδικα. Ένα σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ομοφυλόφιλες στη χώρα τους. Έστελναν αυτά τα σύμβολα σε άλλες γυναίκες. Όποιες τα γνώριζαν, θα απαντούσαν.

Το 2016, ο σύζυγός της ανακάλυψε αυτές τις συνομιλίες με άλλες γυναίκες και ο γάμος διαλύθηκε. Υποσχέθηκε ότι δεν θα αποκάλυπτε το μυστικό της για χάρη των παιδιών τους. Η Νέλλα πήρε τα παιδιά της και μετακόμισε σε συγγενείς. Δεν γνωρίζουν για τη δεύτερη ζωή της.

Ο νόμος που απαγορεύει την ομοφυλοφιλία είναι σε ισχύ 10 χρόνια. Υπογράφηκε το 2009 και μεταξύ των ποινών είναι η φυλάκιση ή και το πρόστιμο.