Η Ευρωβουλή αποφασίζει αν θα μας προειδοποιεί κάθε φορά που πίνουμε αλκοόλ

Ή θα μας κρούει τον κώδωνα κινδύνου μόνο σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης.
EMS-FORSTER-PRODUCTIONS via Getty Images

Οι βουλευτές της ΕΕ θα ψηφίσουν τις επόμενες δύο ημέρες εάν θα προειδοποιούν τους Ευρωπαίους για κάθε κατανάλωση αλκοόλ στην προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου - ή μόνο για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ένα ψήφισμα που βασίζεται στο «Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο σκιαγραφήθηκε πέρυσι. Αυτό επιδιώκει να μειώσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος, να παρέχει συμβουλές για δίαιτες και να μειώσει την κατανάλωση καπνού.

Αλλά το πιο επίμαχο ζήτημα φαίνεται να είναι το αλκοόλ, μια μεγάλη βιομηχανία στην Ευρώπη της οποίας οι υπερασπιστές λένε ότι το σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου πάει πολύ μακριά.

Η έκθεση των βουλευτών, η οποία είναι μη δεσμευτική αλλά θα μπορούσε να καθοδηγήσει τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφει το αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και αναφέρει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης. Ζητεί, επίσης, την απαγόρευση της χορηγίας αθλητικών εκδηλώσεων από αλκοολούχα ποτά.

Αρκετοί βουλευτές πρότειναν τροπολογίες για να μετριάσουν αυτή τη διατύπωση. Αντί να περιγράφουν γενικά την κατανάλωση αλκοόλ ως αιτία καρκίνου, θέλουν να γίνεται αναφορά μόνο για στην «επιβλαβή» κατανάλωση.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.