Η Fed μείωσε κατά 0,50% τα επιτόκιά της λόγω κορονοϊού

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Fed να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια.
Nuthawut Somsuk via Getty Images

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε έκτακτη περικοπή των επιτοκίων της κατά 0,50% σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από την εξάπλωση του κορoνοϊού.

«Ο κορoνοϊός δημιουργεί διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε η Fed στη σχετική δήλωση.

«Υπό το πρίσμα αυτών των κινδύνων και για την επίτευξη των μέγιστων στόχων για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποφάσισε σήμερα να μειώσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα», υπογράμμισε σχετικά.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του ιού στις οικονομικές προοπτικές και πως θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της και θα ενεργήσει κατάλληλα για να στηρίξει την οικονομία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Fed να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια, δηλώνοντας ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού είναι σκληρό για τους εξαγωγείς της χώρας και τη θέτουν σε μειονεκτική θέση.

«Η Fed μας επιβάλλει υψηλότερα επιτόκια από πολλές άλλες (κεντρικές τράπεζες), όταν θα έπρεπε να πληρώνουμε λιγότερο. Σκληρό για τους εξαγωγείς μας και θέτουν τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Πρέπει να γίνει το αντίθετο. Θα πρέπει να χαλαρώσει (την πολιτική) και να μειώσει πολύ το επιτόκιο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

O Aμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι η τράπεζα διατηρεί που υψηλά τα επιτόκια.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα