Η μεγαλύτερη χελώνα της Ευρώπης είχε μέγεθος αυτοκινήτου

Ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ισπανία.
.
.
ICRA_Arts

Ένα νέο είδος γιγαντιαίας χελώνας ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ισπανία- και πιθανότατα είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στην Ευρώπη.

Με μήκος περίπου 4 μέτρα, που παραπέμπει σε αυτοκίνητο, η Leviathanochelys aenigmatica αποκαλύπτει πως οι γιγαντιαίες χελώνες ήταν πιο κοινές από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, με τεράστιες χελώνες να κολυμπάνε στις θάλασσες της Ευρώπης πάνω από 70 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μέχρι πρόσφατα, γιγαντιαίες χελώνες, μήκους άνω των τριών μέτρων, όπως η Archelon και Protostega, συναντώνταν μόνο στη βόρεια Αμερική. Συγκριτικά, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά είδη είχαν μήκος «μόλις» 1,5 μέτρα.

Απεικόνιση της γιγαντιαίας Archelon
Απεικόνιση της γιγαντιαίας Archelon
SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Ωστόσο ένα νέο είδος που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία αποκαλύπτει πως οι χελώνες- γίγαντες δεν ήταν μόνο αμερικανικό φαινόμενο: Αν και το 3,7 μέτρων σώμα της Leviathanochelys aenigmatica δεν είναι όσο της Archelon, ήταν πιο πλατιά, και βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων χελωνών της ιστορίας.

Ο Dr. Άνχελ Χερνάντεζ Λουχάν, που ήταν μεταξύ αυτών που συνέταξαν την περιγραφή του είδους αυτού, λέει ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη από πολλές γιγαντιαίες ευρωπαϊκές χελώνες. «Είμαστε αισιόδοξοι, και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να βρούμε περισσότερα είδη γιγαντιαίων χελωνών στην Ευρώπη...αποσπασματικά κομμάτια μεγάλων θαλάσσιων χελωνών έχουν βρεθεί στο παρελθόν ανά την Ευρώπη, μα κανένα δεν ήταν τόσο ολοκληρωμένο όσο της Leviathanochelys. Είναι θέμα χρόνου πριν νέα είδη μεγαλόσωμων θαλάσσιων χελωνών από την εποχή των δεινοσαύρων ανακαλύφθούν».

Όπως υπογραμμίζει η Dr. Σάντρα Τσάπμαν, το δείγμα αυτό «προσθέτει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ των τάσεων στην εξέλιξη των χελωνών. Υποστηρίζει την ιδέα πως τα ακραία μεγέθη είναι πιο κοινά πριν από έναν αφανισμό και μικρότερα, μα ακόμα σημαντικά, μεγέθη, κυριαρχούν μετά».