Η μεγαλύτερη εταιρεία Drone στον κόσμο στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Η κινεζική DJI είναι μόνο μία από τις εταιρείες τεχνολογίας που έχει δει τα προϊόντα της να χρησιμοποιούνται στο πεδίο του ουκρανικού πολέμου.
EP-stock via Getty Images

Η χρήση των drone από τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει φέρει τον μεγαλύτερο κατασκευαστής drone στον κόσμο, την DJI στο επίκεντρο αντιμαχόμενων πυρών.

Τον Μάρτιο του 2022, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ένας Ουκρανός υπουργός κατηγόρησε την DJI στο Twitter ότι ήταν «συνένοχος στον πόλεμο».

Όμως η DJI είναι μόνο μία από τις πολλές εταιρείες τεχνολογίας που έχει δει τα προϊόντα της να χρησιμοποιούνται στο πεδίο του ουκρανικού πολέμου.

Σύμφωνα με το CNBC, ο ρωσικός στρατός φέρεται να χρησιμοποιεί συχνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πεδίο της μάχης. Ανάμεσα τους και τα Mavic 3 και Aeroscope, μια πλατφόρμα ανίχνευσης drone που επιτρέπει στους χρήστες να προσδιορίζουν τη θέση ενός χειριστή drone.

Xinhua News Agency via Getty Images

Η DJI,(Da Jiang Innovations) όμως, αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι τα προϊόντα της είναι σχεδιασμένα για πολιτική χρήση και «δεν πληρούν τις στρατιωτικές προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθούν σε έναν πόλεμο».

«Σίγουρα δεν υποστηρίζουμε τη χρήση τους στη μάχη», δήλωσε στο CNBC ο Άνταμ Γουέλς, επικεφαλής πωλήσεων της DJI λέγοντας οτι η εταιρεία ανέστειλε τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία και την Ουκρανία από τον Απρίλιο.

Η DJI είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής drone στον κόσμο, κατέχοντας πάνω από το 70% της παγκόσμιας αγοράς drone. Σύμφωνα με έκθεση της Drone Industry Insights, η αγορά αναμένεται να αυξηθεί από 30,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Όπως πολλές start up εταιρείας τεχνολογίας, η DJI με έδρα το Shenzhen, δημιουργηθηκε το 2006 στο δωμάτιο ενός κολεγίου από τον Frank Wang. Ο νεαρός κινέζος ξεκίνησε την κατασκευή συστημάτων ελέγχου των drone, για να κάνει το χόμπι του. Οι πωλήσεις όμως ήρθαν γρήγορα και έως το 2013, η εταιρεία κυκλοφόρησε το πρώτο της drone έτοιμο για πτήση, το Phantom 1.

Σύμφωνα με τον Γουέλς, το 25% των εργαζομένων της DJI ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη, απόδειξη της εστίασης της εταιρείας στην καινοτομία.

Από τη δημιουργία ταινιών, τη χρήση του σε γεωργικές εργασίες μέχρι την έρευνα και τη διάσωση, τα drones της DJI χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς που καλύπτουν διαφορετικές βιομηχανίες.

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Όμως η χρήση της τεχνολογίας της DJI σε στρατιωτικές επιχειρήσεις την οδήγησε στην περίφημη «μαύρη λίστα» των Αμερικανικών, τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει οτι κανένας Αμερικανός δεν μπορεί να επενδύσει στην εταιρεία, να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχές της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε την DJI, μαζί με πολλές άλλες κινεζικές εταιρείες, στη μαύρη οικονομική λίστα της λόγω της «εμπλοκής» της στην παρακολούθηση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων, μιας μειονότητας που ζει στην περιοχή Xinjiang της Κίνας και διεκδικεί την ανεξαρτησία της από το Πεκίνο.

Caucasian woman from the military team, driving the drone while using drone remote control
Caucasian woman from the military team, driving the drone while using drone remote control
miodrag ignjatovic via Getty Images

Και παρότι η εταιρεία αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την παρακολούθηση των Ουιγούρων στο Xinjiang, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ζητήματα εθνικής ασφαλείας, με το στρατιωτικό λόμπι να παρουσιάζει την DJI ως μια «κινεζική στρατιωτική εταιρεία».

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περάσει από πολλούς ελέγχους του υλικολογισμικού μας και των προϊόντων μας», είπε ο Γουέλς, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ και «σε καμία περίπτωση δεν βρήκαν ότι τα δεδομένα πηγαίνουν κάπου που δεν θα έπρεπε».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υλικολογισμικό ενός drone είναι αυτό που χρησιμοποιεί το drone για τον έλεγχο όλων των σημαντικών λειτουργιών, όπως πτήση, διαχείριση μπαταρίας και προστασία δεδομένων.

Ο Paolo Stagno, ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια μεγάλη μαύρη αγορά για τα τροποποιημένα υλικολογισμικά των drones της DJI που τα κάνει επικίνδυνα.

Πέρα από την τροποποίηση των drones, η εφαρμογή DJI Go που συνδέεται με συστήματα Android τέθηκε επίσης υπό έλεγχο το 2020 από ερευνητές ασφαλείας επειδή είχε τρωτά σημεία που επιτρέπουν «απροσδόκητες μεταδόσεις δεδομένων».

«Είμαστε ενήμεροι για αυτό και θα το διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε ο Γουέλς. «Εάν υπάρχουν όμως παραβιάσεις του νόμου, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αναλάβει η αστυνομία» είπε.

Δημοφιλή