Η ΝΔ, ο Σκουρλέτης και το Ποτάμι

Η ΝΔ, ο Σκουρλέτης και το Ποτάμι
Eurokinissi

Ως μια ύστατη προσπάθεια αναζήτησης πολιτικού διεξόδου ερμηνεύουν στη ΝΔ τις ανακατατάξεις στην πυραμίδα του ΣΥΡΙΖΑ και τις επικείμενες αλλαγές στους υπουργικούς θώκους της κυβέρνησης.

Στην σχετική εξίσωση τοποθετούν δε και την εντεινόμενη ρητορική από πλευράς του πρωθυπουργού του «εμείς και οι άλλοι» στην λογική μιας προσπάθειας διχασμού των ψηφοφόρων, από την μια, και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συσπείρωσης της κομματικής του βάσης από την άλλη.

«Όσα πρόσωπα και αν ανακυκλώσει στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, κανέναν πια δεν πείθει» σχολίαζαν με νόημα στελέχη της ΝΔ κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή.

Στην οδό Πειραιώς, παρακολουθούν και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη για την θέση του γραμματέα του κόμματος ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μιας ακόμη διαπραγμάτευσης που έκανε ο Πρωθυπουργός, αυτή τη φορά με την εσωτερική του αντιπολίτευση, και ειδικότερα την ομάδα των «53», τον Νίκο Φίλη, και τον Νίκο Βούτση.

Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι βέβαια ότι πρώτο μέλημα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα είναι η καλλιέργεια ενός αντιδεξιού μετώπου με πόρους του παρελθόντος και ρητορική διχασμού.

Απέναντι σε αυτή την λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα στελέχη του να αναδεικνύουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα πραγματικά διλήμματα της χώρας, όπως υπευθυνότητα ή λαϊκισμός, αξιοκρατία ή κομματισμός και αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα.

Τέλος δε, αναφορικά με τις φωνές εκείνες που συζητούν ή και ζητούν να ξεκαθαρίσει το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας με το Ποτάμι, οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι «είναι αρχή της ΝΔ να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων, και αυτό κάνει και στην περίπτωση του Ποταμιού, το οποίο, εν προκειμένω, έχει μπροστά του σύντομα και ένα Συνέδριο».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο εκλογικός νόμος αποθαρρύνει εντελώς τις προεκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, καθώς απαγορεύει σε μια τέτοια περίπτωση να δοθεί το bonus των εδρών που επιφυλάσσεται κανονικά για το πρώτο κόμμα.

Αφήνουν ωστόσο ανοιχτή την συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες, τις οποίες - όπως σημειώνουν - θα επιδιώξουν ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας.

Δημοφιλή