Η νέα διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών σε Εθνικό και ΚΘΒΕ

Επιλογή και διορισμός από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων.
Εθνικό Θέατρο
Εθνικό Θέατρο
Eurokinissi

Το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε ότι προέβη στη σύνταξη διάταξης νόμου με την οποία αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο διορισμού των καλλιτεχνικών διευθυντών και των αναπληρωτών τους στις δύο κρατικές σκηνές, Εθνικό Θέατρο και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν στη δίνη αποκαλύψεων και πυροδότησαν με τον πιο έντονο τρόπο τη δημόσια συζήτηση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την επιλογή και το διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων.

Το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει επίσης και συγκεκριμένα προσόντα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται και ο νέος τρόπος διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των κρατικών θεάτρων.

Το σχέδιο διάταξης νόμου για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου επιλογής και διορισμού των καλλιτεχνικών διευθυντών και αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των κρατικών θεάτρων, θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Βουλής.

Μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα αναδειχθούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Διοικητικού Συμβουλίου των Θεάτρων και αιτιολογημένο πρακτικό Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα θεσπίζεται καινούργια διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών. Το σχέδιο διάταξης νόμου θα κατατεθεί ως τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι «Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».

Δημοφιλή