Η Νότιος Αφρική αλλάζει τους νόμους της για να μπορέσει να την επισκεφθεί ο Πούτιν

Βρήκαν το "παραθυράκι" για να εξασφαλίσουν την παρουσία του ρώσου προέδρου εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο Κορυφής των BRICS.
Οι πρόεδροι Ν.Αφρικής και Ρωσίας, Σύνοδος Κορυφής BRICS, 2019
Οι πρόεδροι Ν.Αφρικής και Ρωσίας, Σύνοδος Κορυφής BRICS, 2019
via Associated Press

Η Νότιος Αφρική σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της, ώστε να έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα συλλάβει ή όχι κάποιο πρόσωπο που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), δήλωσε υφυπουργός στο BBC.

Οι δηλώσεις του Όμπεντ Μπαπέλα έρχονται εν μέσω έντονων εικασιών για το εάν η Νότιος Αφρική εμμένει στην πρόσκλησή της προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την χώρα τον Αύγουστο.

Η Νότιος Αφρική τον είχε προσκαλέσει πριν την έκδοση εντάλματος σύλληψης του από το ΔΠΔ για να μετάσχει στις τις Συνόδου Κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδί, Κίνα, Νότιος Αφρική).

Η Μόσχα δεν έχει απαντήσει εάν ο Πούτιν σκοπεύει να παραστεί.

Εν τω μεταξύ, η Πρετόρια έχει επίσης χορηγήσει διπλωματική ασυλία σε Ρώσους αξιωματούχους κάτι που το τμήμα εξωτερικών υποθέσεων της περιέγραψε ως τυπική διαδικασία.

″Τον Ιούνιο θα καταθέσουμε το νόμο στο κοινοβούλιο” είπε ο Ομπέντ Μπαπέλα, αναπληρωτής υπουργός της νοτιοαφρικανικής προεδρίας, στο BBC World Service. Με αυτόν η Νότια Αφρική, όπως εξήγησε ”θα δώσει στον εαυτό το δικαίωμα να επιλέγει ποιον να συλλάβει και ποιον όχι”.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της, η Νότιος Αφρική αφού είναι μέλος του ΔΠΔ μπορεί να συλλάβει τον Πούτιν εάν μεταβεί σε αυτή εκτελώντας ουσιαστικά το ένταλμα σύλληψης και φερόμενος ως υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια η Νότιος Αφρική έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι θέλει να παραμείνει ουδέτερη.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), έχει υποβάλει δικαστική αίτηση για να αναγκάσει τις αρχές να συλλάβουν τον Πούτιν σε περίπτωση που πάει τον Αύγουστο.

Ο Μπαπέλα όμως είπε ότι η Νότιος Αφρική απευθύνει και επιστολή στο ΔΠΔ επικαλούμενη το άρθρο 98 της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι το ΔΠΔ δεν θα μπορούσε να ζητήσει από τη Νότια Αφρική να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη εκτός εάν η Ρωσία συμφωνούσε να άρει την ασυλία του.

Ο υπουργός επέκρινε επίσης το ΔΠΔ για τα ”διπλά στάνταρτς” του, λέγοντας ότι ο αείμνηστος Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, θα ήταν απογοητευμένος από αυτό.

″Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι το ΔΠΔ που έχουμε σήμερα θα είναι αυτό που είναι. Ποτέ δεν κατήγγειλαν τον Τόνι Μπλερ, δεν κατήγγειλαν ποτέ τον [Τζορτζ Β] Μπους για τις δολοφονίες του λαού του Ιράκ”, είπε, αναφερόμενος στους πρώην ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. και την εισβολή τους στο Ιράκ το 2003.

″Ο Μαντέλα θα έλεγε [ότι] η ανισότητα, η ασυνέπεια του ΔΠΔ, είναι πρόβλημα”.

Επεσήμανε επίσης παλαιότερα παραδείγματα εξαιρέσεων όπως η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εκδώσει τον Αουγκούστο Πινοσέ το 1998. Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής συνελήφθη στο Λονδίνο κατόπιν αιτήματος Ισπανού δικαστή να τον δικάσει για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της 17χρονης διακυβέρνησής του, αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον απελευθέρωσε μετά από 16 μήνες κατόπιν συμβουλής ιατρικών εμπειρογνωμόνων που είπαν ότι ήταν ανίκανος να δικαστεί. Πέθανε το 2006.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή