Η Ντ. Νικολάου στην HuffPost: Η πανδημία μας έκανε να αγαπήσουμε το ρόφημα βοτάνων και να ξεχάσουμε τον φρέντο

Η ίδια μας προτείνει τρία πανεύκολα στην ετοιμασία τους και άκρως ωφέλιμα ροφήματα που ταιριάζουν τέλεια με τον χειμώνα.
Πράσινο τσάι με μέντα και μανταρίνια
dinanikolaou.gr
Πράσινο τσάι με μέντα και μανταρίνια

Αποτελεί, αλήθεια, απορίας άξιο πώς μια χώρα όπως η Ελλάδα, με απόλυτη σχέση με τα βότανα και τις πρακτικές τους, για πολλά χρόνια υποβάθμιζε κι υποτιμούσε την αξία του αφεψήματος, όπως το χαμομήλι, το τήλιο, το φασκόμηλο και την μέντα ως ταιριαστά μόνο στην περίπτωση αρρώστων...

Κι όμως, «παρ′ ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη πηγή αυτών των ”φρουρών της υγείας” και - για να μην πάμε τόσο πίσω ως τον Ιπποκράτη - ας προσθέσουμε τις γιαγιάδες μας που πάντα τις έχουμε συνδέσει με τέτοια ροφήματα, ξαφνικά το ρίξαμε στον φραπέ και στον φρέντο», όπως λέει στην HuffPost η καταξιωμένη σεφ, Ντίνα Νικολάου.

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας του κορονοϊού, όμως, το σκηνικό φαίνεται πώς αλλάζει ριζικά. Κι αν όχι τόσο γρήγορα όπως στις άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου, ωστόσο η Ελλάδα - που πάντα ακολουθεί - με τους ρυθμούς της εισέρχεται σ′ αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε διατροφική ποιότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Νικολάου.

«Θέλουμε τον χρόνο μας σε όλα», μας λέει η ίδια. «Κι όμως, τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ότι θα ακολουθήσουμε αυτό το παγκόσμιο ρεύμα διατροφής που επενδύει στο καλό ανοσοποιητικό. Αυτή η περιπέτεια, άλλωστε, δεν μας έχει κάνει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι;...»

Η ίδια αντλεί από την πρακτική σοφία της ελληνίδας γιαγιάς που συνδέθηκε, όχι μόνο με την θεραπευτική, αλλά με μια σχεδόν μαγική, την αλχημιστική, θα λέγαμε, διάσταση του βοτάνου, που ταυτίστηκε με την λαϊκή μας παράδοση και σε συνδυασμό με την εποχή μας προτείνει τρία εξαιρετικά ροφήματα για τις χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες που διανύουμε.

Πράσινο τσάι με μέντα και μανταρίνια

Προετοιμασία: 10´
Ψήσιμο: 2 ώρες
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
• 2 σακουλάκια πράσινο τσάι
• 10 φύλλα μέντας
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 2 μανταρίνια


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 90°C (ψήσιμο πάνω κάτω).
Πλένουμε τα μανταρίνια, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους και τα χωρίζουμε σε σκελίδες. Τοποθετούμε μια σχάρα μέσα στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε εκεί τις σκελίδες.
Βάζουμε τα μανταρίνια στο φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες. Στα μισά του ψησίματος τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και τα δύο σακουλάκια τσάι και το αφήνω να βράσει για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το τσάι στην τσαγιέρα και προσθέτουμε τα φύλλα μέντας και της ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε βάζοντας σε κάθε φλιτζάνι 1-2 φέτες αποξηραμένου μανταρινιού και προσθέτουμε το καυτό τσάι.

Ρόφημα με αμύγδαλα και κουρκουμά
dinanikolaou.gr
Ρόφημα με αμύγδαλα και κουρκουμά

Ρόφημα με ρόφημα αμυγδάλου και κουρκουμά

Προετοιμασία: 5´
Ψήσιμο: 20´
Ποσότητα: 2 μερίδες
Υλικά
• 2 φλιτζ. τσαγιού ρόφημα αμυγδάλου
• 2 κουτ. σούπας μέλι
• 2 κουτ. σούπας κουρκουμά, σκόνη
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 3-4 γαρύφαλα
• ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη


Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ρόφημα αμυγδάλου, τον κουρκουμά, τα γαρύφαλα, την κανέλα και το τζίντζερ. Αφήνουμε να πάρει βράση το γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι και σερβίρουμε στα φλιτζάνια, ρίχνοντας σε κάθε φλιτζάνια από 1 κουταλιά μέλι.

Χυμός μήλου με γεύση κανέλα
dinanikolaou.gr
Χυμός μήλου με γεύση κανέλα

Χυμός μήλου με γεύση κανέλα

Προετοιμασία: 1´
Ψήσιμο: 5´
Ποσότητα: 6 μερίδες
Υλικά
• 1 λίτρο χυμό μήλου
• ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
• 4 γαρίφαλα


Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό μήλου και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.
Αποσύρουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η Ντίνα Νικολάου
dinanikolaou.gr
Η Ντίνα Νικολάου

Διαβάστε περισσότερες συνταγές για ροφήματα εδώ: