Η Ουκρανία δεν θα φιλοξενήσει τη Eurovision το 2023: Η ανακοίνωση της EBU για το plan B

Ο νικητής κατά παράδοση αναλαμβάνει τη διοργάνωση της επομένης χρονιάς.
Οι Ουκρανοί νικητές της φετινής Eurovision, Kalush Orchestra, Τορίνο, 15 Μαΐου 2022. REUTERS/Yara Nardi
Οι Ουκρανοί νικητές της φετινής Eurovision, Kalush Orchestra, Τορίνο, 15 Μαΐου 2022. REUTERS/Yara Nardi
Yara Nardi via Reuters

Η EBU, διοργανώτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση της επομένης χρονιάς, δεν μπορεί να πραγματοποηθεί στη νικήτρια χώρα Ουκρανία, λόγω του πολέμου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η EBU θα ξεκινήσει συζητήσεις με το BBC για πιθανή διεξαγωγή της διοργάνωσης του επόμενου έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έλαβε τη δεύτερη θέση στη φετινή Eurovision, καθώς «είναι μια από τις πιο σύνθετες τηλεοπτικές παραγωγές στον κόσμο και απαιτεί 12 μήνες προετοιμασίας».

Το διοικητικό συμβούλιο του διαγωνισμού δηλώνει ότι «με βαθιά λύπη κατέληξε στο συμπέρασμα καθώς δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, οι εγγυήσεις ασφάλειας και λειτουργίας που απαιτούνται από έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα για τη φιλοξενία, διοργάνωση και παραγωγή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision» σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δεν μπορούν να εκπληρωθούν από τον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα -ο UA:PBC, έχει διοργανώσει τον διαγωνισμό δύο φορές στο παρελθόν, το 2005 και το 2017.

Σύμφωνα δε, με πηγές που επικαλείται το Variety, ο διαγωνισμός του 2023 είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στο Μάντσεστερ και όχι στο Λονδίνο.

Το κοινό δήλωσε εμφατικά την διάθεσή του να ψηφίσει την Ουκρανία χαρίζοντας στην Kalush Orchestra και στο τραγούδι Stefania της χώρας 439 βαθμούς, οι οποίοι με τους βαθμούς των επιτροπών έστειλαν την Ουκρανία στην πρώτη θέση της λαμπερής βραδιάς που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας.

Δημοφιλή