Η Pantone ανακοίνωσε το χρώμα του 2018 και είναι τόσο μυστήριο όσο προβλέπεται να είναι και η νέα χρονιά

Βάσει των όσων ζήσαμε μέσα στο 2017, δεν είναι να απορεί κανείς που ο περισσότερος κόσμος τρέμει για το τι μας περιμένει μέσα στο 2018. Και, απ′ ότι φαίνεται, η Pantone σκέφτηκε κάτι παρόμοιο όταν αποφάσισε ποιο θα είναι το χρώμα που θα κυριαρχήσει την ερχόμενη χρονιά.

Και αυτό δεν είναι άλλο από το Ultra Violet.

Προσοχή, δεν είναι μωβ. Είναι έντονο βιολετί.

Πρόκειται για ένα χρώμα που είτε λατρεύεις είτε μισείς, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δυναμική του και την έντονη παρουσία του, οπουδήποτε κι αν εφαρμοστεί.

«Από την εξερεύνηση νέων τεχνολογιών και του ευρύτερου γαλαξία μας, μέχρι την καλλιτεχνική έκφραση και την πνευματική αναζήτηση, το διαισθητικό Ultra Violet φωτίζει το δρόμο προς το μέλλον», λέει στη σχετική ανακοίνωση η Leatrice Eiseman, executive director του συμβουλευτικού τμήματος της Pantone για τα χρώματα.

Η επιλογή του Ultra Violet για επίσημο χρώμα του 2018 (κατά την Pantone πάντα), έχει ως στόχο να προκαλέσει μια στροφή στην αντί-κουλτούρα, να ωθήσει στην καλλιέργεια πρωτοτυπίας σε όλους τους τομείς και να βάλει στην πρώτη θέση την εφευρετικότητα και την οραματική σκέψη, όπως δήλωσε στο Associated Press η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Laurie Pressman. «Ζούμε σε πολύπλοκες εποχές. Βλέπουμε τον φόβο που ελλοχεύει στο να προχωρήσουμε μπροστά και το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε αυτόν το φόβο», είπε.

Twitter

Η Pressman συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο χρώμα, όπως εφαρμόζεται στη διακόσμηση του σπιτιού, στους βιομηχανικούς χώρους, στα προϊόντα, στην τέχνη, στο φαγητό και στη μόδα, αντικατοπτρίζει την ιδέα του να ζεις όχι «μέσα» ή «έξω από το κουτί», αλλά χωρίς να υπάρχει καν κουτί. Πιο συγκεκριμένα, το περιέγραψε ως «αυτή την πολυπλοκότητα, αυτό το πάντρεμα ανάμεσα στα παθιασμένα κόκκινα βιολετί και τα βαθιά, indigo μωβ».

Εκτός όλων των άλλων, το ultra violet φέρνει στο μυαλό το μεγαλείο και τις larger-than-life προσωπικότητες των Prince και David Bowie (και οι δυο πέθαναν μέσα στο 2016), ενώ όπως σχολίασε η Pressman, «είναι μια φωνή εξέγερσης και βρίσκει νέους τρόπους για να ερμηνεύσει τη ζωή μας και όσα μας περιτριγυρίζουν». Ταυτόχρονα, ωστόσο, φέρνει στο νου και την υπέροχη ηρεμία της Προβηγκίας, με τα απέραντα λιβάδια της γεμάτα με λουλούδια αυτής της απόχρωσης.

Το Ultra Violet έρχεται να αντικαταστήσει το πολύ πιο ήπιο και απαλό «Greenery» του 2017 και το αέρινο «Rose Quartz» του 2016, αλλάζοντας δραματικά το σκηνικό και φέρνοντας μαζί του μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που, είτε σε ξεσηκώνει, είτε σε γαληνεύει, σίγουρα απαιτεί την προσοχή σου. Και, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μάλλον η Pantone δεν θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη επιλογή.