ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2021 08:28 EET | Updated 04/01/2021 08:30 EET

Η Πελόζι εξελέγη και πάλι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η σιδηρά κυρία με τις βιτριολικές ατάκες που έγινε μόνιμος πονοκέφαλος και βασική αντίπαλος του Τραμπ.

Tasos Katopodis via Getty Images

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι επανεξελέγη οριακά  πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην πρώτη συνεδρίαση του 117ου αμερικανικού Κογκρέσου, που συνεδρίασε υπό τη σκιά του νέου σκανδάλου του Τραμπ και τις απειλές βουλευτών και γερουσιαστικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται πως η πλειοψηφία στη Γερουσία και άρα η ισορροπία ισχύος στο Κογκρέσο κατά το πρώτο μέρος της θητείας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν κρίνεται σε δύο επαναληπτικές αναμετρήσεις στην Τζόρτζια, αύριο.

Ο Τραμπ καλεί τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον - Η κρίσιμη 6η Ιανουαρίου

Στα 80 της χρόνια, η γυναίκα που αναδείχθηκε ως η βασική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της θητείας του, επανεξελέγη πρόεδρος του Σώματος για δύο χρόνια, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός της.

Η βουλευτής της Καλιφόρνιας, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβα το αξίωμα της προέδρου του Σώματος, εξασφάλισε 216 ψήφους, έναντι 209 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, του Κέβιν Μακάρθι. Όλοι οι παρόντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν τον τελευταία· αντίθετα, πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών δεν έδωσαν την ψήφο τους στην Πελόσι.

Η Πελόζι ουσιαστικά θα ηγηθεί και της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή η οποία όμως εξελέγη εξασφαλίζοντας την μικρότερη πλειοψηφία των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία της στο αξίωμα που ανέλαβε για πρώτη φορά το 2007 και επανήλθε στην προεδρία της Βουλής τον Ιανουάριο του 2019, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το αξίωμα που διατηρεί είναι το τρίτο σημαντικότερο στις ΗΠΑ, από αυτά του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Οι εργασίες του Κογκρέσου ξεκινούν «σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε η Νάνσι Πελόσι μετά την εκλογή της, τονίζοντας ότι πάνω από 350.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Είναι ώρα η χώρα μας να επουλώσει τις πληγές της. Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι να νικήσουμε τον νέο κορονοϊό. Και θα τον νικήσουμε», διαβεβαίωσε, υποσχόμενη ότι θα υπάρξει νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, έπειτα από αυτό που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Reuters, AFP