Η Πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ απαγορεύει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ανήλικους

Τα παιδιά κάτω των 18 ετών θα χρειάζονται την άδεια των γονέων τους για πρόσβαση σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok βάσει νόμου.
via Associated Press

H Πολιτεία της Γιούτα έγινε η πρώτη στις ΗΠΑ που εισήγαγε νομοθεσία όπου απαγορεύει σε έφηβους κάτω των 18 ετών να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, χωρίς γονική συναίνεση και άλλους περιορισμούς.

Οι δύο νόμοι που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Σπένσερ Κοξ την Πέμπτη στοχεύουν στην προστασία των νέων από τις πλατφόρμες εθισμού.

Συγκεκριμένα θα απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 22:30 έως τις 6:30 π.μ.. Επίσης θα απαιτείται επαλήθευση ηλικίας για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτεία ενώ ανοίγει την πόρτα σε μηνύσεις από παιδιά που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βλάβη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συλλογικά, οι νόμοι επιδιώκουν να αποτρέψουν τα παιδιά από το να παρασύρονται σε εφαρμογές από εθιστικά χαρακτηριστικά και να τους προωθούνται διαφημίσεις σε αυτές.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται να υποβάλουν αγωγή πριν τεθούν σε ισχύ οι νόμοι τον Μάρτιο του 2024.

Η σταυροφορία κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Βουλή της Γιούτα στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί, αντανακλά την αλλαγή στην προσέγγιση των πολιτικών για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Τεχνολογικοί ”κολοσσοί” όπως το Facebook και η Google για πάνω από μια δεκαετία, απολάμβαναν μια αχαλίνωτη ανάπτυξη. Ωστόσο, εν μέσω ανησυχιών για το απόρρητο των χρηστών, τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων, οι Αμερικανοί βουλευτές εξαπολύουν πλέον επιθέσεις κατά των Big Tech εταιριών σε ομιλίες τους και προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νέοι νόμοι της Γιούτα υπογράφηκαν την ίδια ημέρα που ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου, μεταξύ άλλων, για τις επιπτώσεις της πλατφόρμας στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Αλλά η νομοθεσία έχει σταματήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ωθώντας τις πολιτείες να παρέμβουν.

Εκτός της Γιούτα, βουλευτές σε πολιτείες που παραδοσιακά ελέγχονται από Ρεπουμπλιακανούς, όπως το Αρκάνσας, το Τέξας, το Οχάιο και η Λουιζιάνα αλλά και πολιτείες, προπύργια των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του Νιου Τζέρσεϊ, προωθούν παρόμοιες προτάσεις. Η Καλιφόρνια, εν τω μεταξύ, θέσπισε έναν νόμο πέρυσι που απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να βάζουν την ασφάλεια των παιδιών πρώτη, εμποδίζοντάς τους να δημιουργούν προφίλ παιδιών ή να χρησιμοποιούν προσωπικές πληροφορίες με τρόπους που θα μπορούσαν να βλάψουν τα παιδιά σωματικά ή ψυχικά.

Οι νέοι νόμοι της Γιούτα απαιτούν επίσης ότι οι γονείς έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς του παιδιού τους. Περιέχουν κανόνες για άτομα που θέλουν να υποβάλουν μήνυση για βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι εφαρμογές.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να σχεδιάσουν νέες δυνατότητες για να συμμορφώνονται με τμήματα της νομοθεσίας που απαγορεύουν την προώθηση διαφημίσεων σε ανηλίκους και την εμφάνισή τους στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η TikTok, το Snapchat και η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, βγάζουν τα περισσότερα χρήματα μέσω των διαφημίσεων στους χρήστες τους.

Η νέα νομοθεσία στη Γιούτα και η εστίασή της στην επαλήθευση ηλικίας έχει συγκεντρώσει αντιδράσεις από εταιρείες τεχνολογίας καθώς και από ομάδες ψηφιακής προστασίας προσωπικών δεδομένων που καταδικάζουν τις πρακτικές συλλογής δεδομένων.

Οι λομπίστες της βιομηχανίας της τεχνολογίας κατήγγειλαν τους νόμους ως αντισυνταγματικούς, λέγοντας ότι παραβιάζουν το δικαίωμα των ανθρώπων να ασκούν την Πρώτη Τροποποίηση διαδικτυακά.

«Η Γιούτα θα απαιτήσει σύντομα από τις διαδικτυακές υπηρεσίες να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες για εφήβους και οικογένειες, όχι μόνο για την επαλήθευση των ηλικιών, αλλά και για την επαλήθευση των γονικών σχέσεων, όπως ταυτότητες και πιστοποιητικά γέννησης που εκδίδονται από την κυβέρνηση, θέτοντας τα προσωπικά τους δεδομένα σε κίνδυνο παραβίασης», δήλωσε η Nικόλ Σάαντ Μπέμπριτζ, αναπληρώτρια διευθύντρια στο “NetChoice”, ένα λόμπι τεχνολογίας.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο στο νέο νόμο της Γιούτα και σε εκείνους που εξετάζονται αλλού, είναι πώς οι πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν τους νέους κανονισμούς. Ήδη απαγορεύεται στις εταιρείες να συλλέγουν δεδομένα για παιδιά κάτω των 13 ετών χωρίς τη γονική συναίνεση σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία του απορρήτου των παιδιών στο Διαδίκτυο. Για να συμμορφωθούν, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήδη απαγορεύουν σε παιδιά κάτω των 13 ετών να εγγράφονται στις πλατφόρμες τους - αλλά έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά παρακάμπτουν εύκολα τις απαγορεύσεις, τόσο με, όσο και χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Ο Κοξ είπε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε «κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας» για τα παιδιά.

«Παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε όχι μόνο εδώ στην πολιτεία της Γιούτα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα νομοθεσία που αλλάζει σημαντικά τη σχέση των παιδιών μας με αυτές τις πολύ καταστροφικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης».

Δημοφιλή