Η Πρίστινα κατηγορεί την σερβική κυβέρνηση για άμεση εμπλοκή στην επίθεση στο Βόρειο Κόσοβο

Το Κόσοβο δηλώνει ότι η Σερβία βρισκόταν πίσω από την επίθεση με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας, κάτι που το Βελιγράδι αρνείται.
Κοσοβάροι αστυνομικοί ασφαλίζουν την περιοχή έξω από το μοναστήρι στο χωριό Μπάνισκα του Κοσσυφοπεδίου την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023.
Κοσοβάροι αστυνομικοί ασφαλίζουν την περιοχή έξω από το μοναστήρι στο χωριό Μπάνισκα του Κοσσυφοπεδίου την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023.
via Associated Press

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δημοσίευσε δύο «πειστήρια» που αποδεικνύουν ότι η Σερβία βρίσκεται πίσω από αυτό που η ΕΕ αποκάλεσε «τρομοκρατική επίθεση» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το Σαββατοκύριακο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μια περίπολος της αστυνομίας του Κοσόβου έπεσε σε ενέδρα από περίπου 30 βαριά οπλισμένους ενόπλους, συνοδευόμενους από τεθωρακισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας άλλος να τραυματιστεί. Οι άνδρες κατέφυγαν σε ένα τοπικό μοναστήρι, όπου οχυρώθηκαν και αντάλλασσαν πυρά με την αστυνομία για ώρες.

Η κυβέρνηση της Πρίστινα δηλώνει ότι η Σερβία βρισκόταν πίσω από την επίθεση με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας, κάτι που το Βελιγράδι αρνείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τσελάλ Σβέτσλα αναγνώρισε έναν από τους νεκρούς ως τον Μπόγιαν Μιχαΐλοβιτς, σωματοφύλακα του Αλεξάντερ Βούλιν, επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται επίσης υπό αμερικανικές κυρώσεις.

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι ένας από τους δολοφονηθέντες, ο οποίος συμμετείχε επίσης σε αυτή την επίθεση, είναι ο Μπόγιαν Μιχαΐλοβιτς, ο σωματοφύλακας του επικεφαλής της σερβικής BIA (σ.σ Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας της Σερβίας), Αλεξάντερ Βούλιν, κατά την επίσκεψή του στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου το 2013», έγραψε στο Facebook, δημοσιεύοντας παράλληλα μια φωτογραφία του Μιχαϊλοβιτς.

Υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η σερβική κυβέρνηση εμπλέκεται πλήρως στην επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

«Υπάρχει ήδη επίσημη και δομική σύνδεση της εμπλοκής του (σ.σ Σέρβου Προέδρου) Αλεξάντερ Βούτσιτς στην επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου στην Μπανίσκα: Ο Mίλαν Ραντόιτσιτς, ως αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας (σ.σ. πολιτικό κόμμα της Σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο) και σωματοφύλακας του Aλεξάντερ Βούλιν, επικεφαλής της BIA. Και στους δύο αυτούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις και βρίσκονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Και οι δύο είναι από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του προέδρου της Σερβίας», πρόσθεσε.

Οι ισχυρισμοί του Σβέτσλα έρχονται μετά τις κατηγορίες εις βάρος του Μίλαν Ραντόϊτσιτς, που έχει κεντρικό ρόλο στις απαιτήσεις της ΕΕ για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο βόρειο τμήμα και την αύξηση της αυτονομίας των Σέρβων, πως φαίνεται να ηγείται της τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με βίντεο.

Επίσης, την Τετάρτη, o Σβέτσλα δημοσίευσε ένα έγγραφο που φέρεται να δείχνει την παράδοση ενός εκτοξευτή χειροβομβίδων από τον σερβικό στρατό στην ένοπλη ομάδα. Ο εκτοξευτής κατασχέθηκε στη συνέχεια από την αστυνομία του Κοσόβου την Κυριακή.

«Το έγγραφο αυτό είναι ένα πιστοποιητικό που έδωσε ο σερβικός στρατός στην ομάδα με την ευκαιρία της παράδοσης του εκτοξευτή χειροβομβίδων, ο οποίος στη συνέχεια κατασχέθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου κατά τη δράση της 24ης Σεπτεμβρίου. Αυτό που συνεχώς δηλώναμε, τώρα το υποστηρίζουμε με αδιαμφισβήτητα γεγονότα και έγγραφα ότι το κράτος της Σερβίας υποστηρίζει αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες πολιτικά, οικονομικά και υλικοτεχνικά», έγραψε.

Η Σερβία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι ότι υποχρέωσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ζουν υπό το φόβο, σε μια προσπάθεια να τους απομακρύνει από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Επιπλέον, το Βελιγράδι κατηγόρησε την Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (σ.σ KFOR - διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου) ότι δεν εμπόδισε την αστυνομία του Κοσόβου να ανοίξει πυρ κατά των Σέρβων

«Για εμάς, η KFOR έπρεπε να δράσει την ίδια στιγμή, διότι είναι η πρώτη που αντιδρά σε τέτοιες καταστάσεις και αποτρέπει περαιτέρω αιματοχυσία και περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες... Βγήκαν, αλλά έμειναν στην άκρη και επέτρεψαν στην καλά οργανωμένη αλβανική αστυνομία να συνεχίσει να κυνηγά Σέρβους γύρω από την Μπανίσκα», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς.

Πηγή: Euractiv

Δημοφιλή