Η Ρωσία δεν έχει στρατεύματα για νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, λέει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό στρατευμάτων και πυρομαχικών για να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο
via Associated Press

Η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό στρατευμάτων και πυρομαχικών για να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι η Μόσχα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει περισσότερες προμήθειες στρατιωτικού υλικού από αυτές που έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεξήγαγε εκστρατεία στην Ευρώπη – που περιελάμβανε σχέδια δολοφονιών, δολιοφθορών και εμπρηστικών επιθέσεων – με στόχο να υπονομεύσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Ουκρανία.

«Διαπιστώνουμε σήμερα πως οι ρωσικές απώλειες παραμένουν πολύ μεγάλες. Η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει έδαφος. Βλέπουμε ότι η ουκρανική άμυνα βελτιώνεται σημαντικά», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ρωσία μπορεί να συντηρήσει την πολεμική οικονομία της για άλλα 3-4 χρόνια.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δέχονται εδώ και μήνες ισχυρή πίεση από τους Ρώσους εισβολείς που κερδίζουν έδαφος στο ανατολικό μέτωπο. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει στον 29ο μήνα του.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι «θα χρειαστεί ακόμη χρόνος» προκειμένου η Ουκρανία να συγκεντρώσει τα πολεμοφόδια που χρειάζεται για να εξαπολύσει αντεπίθεση ευρείας κλίμακας. «Βλέπουμε ότι (οι δυνάμεις της) σημειώνουν πρόοδο μέρα με τη μέρα», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Πούτιν «εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του» και ότι είναι πρόθυμος να υποστεί «συγκλονιστικά μεγάλο αριθμό στρατιωτικών απωλειών». Η Ρωσία στρατολογεί κάθε μήνα περίπου 30.000 έφεδρους, ώστε να μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες στα πεδία των μαχών, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Δημοφιλή