ΔΙΕΘΝΕΣ
04/06/2018 22:28 EEST | Updated 04/06/2018 22:44 EEST

Η θανάσιμη γοητεία των πολεμικών μηχανών: 10+2 από τα πιο...όμορφα αεριωθούμενα πολεμικά αεροσκάφη

ARIS MESSINIS via Getty Images

Μπορεί μια πολεμική μηχανή, σχεδιασμένη να καταστρέφει και να μοιράζει τον θάνατο με τα πιο σύγχρονα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, να θεωρηθεί ότι είναι «όμορφη»; Πολλοί θα διαφωνούσαν, άλλοι θα συμφωνούσαν, ενδεχομένως με το σκεπτικό ότι, όπως και ένας καρχαρίας ή μια κόμπρα- κυριολεκτικά φονικές μηχανές της φύσης- μπορούν να θεωρηθούν όμορφα, από την άποψη ότι έχουν εξελιχθεί ειδικά για να κάνουν αυτό που κάνουν, ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει τον θάνατο άλλων έμβιων όντων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως, πέραν της ηθικής διάστασης, τα πολεμικά αεροσκάφη- και ειδικά τα αεριωθούμενα, με τις αεροδυναμικές γραμμές τους- έχουν μια δική τους, ιδιαίτερη ομορφιά. Ακολουθούν 10 από αυτά που θεωρήσαμε τα πιο...εμφανίσιμα.

SR-71 Blackbird

 

USAF via Getty Images

 

Πλέον έχει αποσυρθεί, αλλά αποτελεί ακόμα ένα από τα αεροσκάφη με τις υψηλότερες επιδόσεις που πέρασαν ποτέ από την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Το εν λόγω αναγνωριστικό αεροσκάφος με τις εξωπραγματικές επιδόσεις και το «εξωγήινο» σχήμα του ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή του, και υπηρέτησε από το το 1964 ως το 1998.

Mirage 2000

Reuters Photographer / Reuters

 

Δεν μπορεί να απουσιάζει από τη λίστα η ενσάρκωση της αποκαλούμενης γαλλικής φινέτσας στην αεροναυπηγική: Το δελταπτέρυγο μαχητικό υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια και στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα γνώριμο και στο ελληνικό κοινό.

F-14 Tomcat

 

© Aero Graphics, Inc./Corbis/VCG via Getty Images

 

Ο θρυλικός «αγριόγατος» των αιθέρων, που έγινε διάσημος από το κινηματογραφικό «Top Gun» ήταν ένα ογκώδες, βαριά οπλισμένο και πανίσχυρο μαχητικό που υπηρέτησε στις τάξεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για δεκαετίες, μέχρι την απόσυρσή του το 2006. Ωστόσο, «αγριόγατοι» εξακολουθούν να πετούν ακόμα και σήμερα, «φορώντας» τα χρώματα της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας: Tα Τomcats που πουλήθηκαν στο Ιράν πριν την ισλαμική επανάσταση «επέζησαν» από πολυετή εμπάργκο και πρακτικά κράτησαν την ιρανική πολεμική αεροπορία «ζωντανή» στον μακρόχρονο πόλεμο με το Ιράκ- ως εκ τούτου, τα ιρανικά Tomcats έχουν «δει» περισσότερη δράση από τα αντίστοιχα αμερικανικά.

 Su-27 Flanker

 

Artyom_Anikeev via Getty Images

 

Το ρωσικό μαχητικό που αναπτύχθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης ως απάντηση στο αμερικανικό F-15 θεωρείται ένα από τα καλύτερα μαχητικά εναέριας υπεροχής στον κόσμο. Με τη χαρακτηριστική εμφάνιση που θυμίζει κόμπρα (και αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα «σήματα κατατεθέντα» του είναι ο ελιγμός Pugachev Cobra), είναι σίγουρα ένα αεροσκάφος που από την όψη και μόνο φαντάζει (και είναι) εξαιρετικά επικίνδυνο.

F-22 Raptor

 

AFP Contributor via Getty Images

 

Το αμερικανικό αεροσκάφος θεωρείται το κορυφαίο μαχητικό εναέριας υπεροχής που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία στον πλανήτη, ενσωματώνοντας stealth χαρακτηριστικά με τεχνολογία αιχμής και υψηλότατες επιδόσεις. Εμφανισιακά θα λέγαμε ότι παραπέμπει σε ένα μεταλλικό υβρίδιο αρπακτικού και καρχαρία.

Tu-160 Blackjack

 

TASS via Getty Images

 

Το ρωσικό υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό είναι ένα βαρύ αεροσκάφος σχεδιασμένο να σπέρνει τον πυρηνικό όλεθρο- και η ρωσική ονομασία του είναι «Λευκός Κύκνος», και την δικαιολογεί απόλυτα με τις...κομψότατες, κατά τα άλλα, γραμμές του.

Tu-22 Backfire

 

Artyom_Anikeev via Getty Images

 

«Εξάδελφος» του Tu-160, είχε αναπτυχθεί επί ΕΣΣΔ, παραμένει σε υπηρεσία στη ρωσική πολεμική αεροπορία και είναι ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό που κύριος σκοπός του ήταν να πλήξει τους ΝΑΤΟϊκούς στόλους (περιλαμβανομένων των αμερικανικών ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων) σε περίπτωση που ξεσπούσε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Saab 35 Draken

 

Daniel Karlsson/Stocktrek Images via Getty Images

 

Το σουηδικό μαχητικό είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αεροσκάφη του Ψυχρού Πολέμου, τόσο από άποψης ρόλου όσο και εμφάνισης- σχεδιασμού, με χαρακτηριστικό σχήμα που παρέπεμπε σε UFO από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Avro Vulcan

 

Steve Thorne via Getty Images

 

Το ιστορικό βομβαρδιστικό της RAF αποτέλεσε ένα από τα εμβληματικότερα αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας επί δεκαετίες. «Καθαρόαιμο» βομβαρδιστικό, με κύριο ρόλο τα πυρηνικά πλήγματα, πραγματοποίησε μια από τις πιο τολμηρές αποστολές (συμβατικού) βομβαρδισμού στην ιστορία, στον πόλεμο των Φώκλαντς (επιχείρηση Black Buck, 1982).

Chengdu J-20

 

VCG via Getty Images

 

Το 5ης γενεάς «καμάρι» της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας θεωρείται ότι αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η κινεζική στρατιωτική τεχνολογία, και αυτό αντικατοπτρίζεται στον stealth σχεδιασμό του.

Και δύο επιπλέον, ιδιαίτερες προσθήκες:

A-10 Thunderbolt

 

Erik Roelofs/Stocktrek Images via Getty Images

 

Θεωρείται από τα πιο άσχημα πολεμικά αεροσκάφη που έχουν φτιαχτεί ποτέ, είναι αργό, βαριά θωρακισμένο, ακόμα βαρύτερα οπλισμένο και εξωφρενικά αξιόπιστο σε αυτό που κάνει: Το A-10 Thunderbolt έχει έναν ρόλο και μόνο, την εγγύς υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων και την καταστροφή εχθρικών τεθωρακισμένων. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια συζητείται η απόσυρσή του από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, ωστόσο παραμένει σε υπηρεσία επειδή απλά δεν έχει βρεθεί κανένας αντικαταστάτης που να είναι το ίδιο ικανός.

Α-7 Corsair 

 

Eurokinissi

 

Άλλο ένα αεροσκάφος που έγινε γνωστό επειδή ήταν άσχημο, αλλά ταυτόχρονα ήταν εξαιρετικά αγαπητό στους χειριστές του, καθώς ήταν πολύ καλό σε αυτό που έκανε. Το συγκεκριμένο βομβαρδιστικό υπηρέτησε στις πολεμικές αεροπορίες των ΗΠΑ, της Πορτογαλίας, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας, η οποία ήταν και η τελευταία χώρα που είχε σε ενεργό υπηρεσία τον θρυλικό «Κουρσάρο»- ένα αεροσκάφος γνωστό για την μοναδική του δυνατότητα να «fly low, hit hard». Αποσύρθηκε από την ΠΑ το 2014.