Η Τουρκία πάντα παρούσα στη Λιβύη και κοντά στην Αφρική

Εν τω μεταξύ συνεχίζουν μερικοί να πιστεύουν ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό διάλυση.
18 Δεκεμβρίου 2021 - Τρίτη Συνόδος Συνεργασίας Τουρκίας - Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη
18 Δεκεμβρίου 2021 - Τρίτη Συνόδος Συνεργασίας Τουρκίας - Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη
Xinhua News Agency via Getty Images

Την ώρα που στην Ελλάδα μιλούν για την «κατάρρευση» της τουρκικής οικονομίας και του καθεστώτος Ερντογάν, ο γείτονάς μας μάς δείχνει τον βαθμό διείσδυσής του στην Αφρική με την διεξαγωγή της Τρίτης Συνόδου Συνεργασίας Τουρκίας - Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη (16 - 18 Δεκεμβρίου).

Στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου την Τουρκία επισκέφτηκαν 102 υπουργοί (μεταξύ αυτών και 26 υπουργοί Εξωτερικών) και 15 αρχηγοί κρατών, καθώς και ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης.

Κατά την διάρκεια του διημέρου ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Νιγηρίας, της Σομαλίας, της Κεντραφρικανικής Δημοκρατίας, της Μαυριτανίας, της Αιθιοπίας, της Ρουάντα, του Τζιμπουτί και της Λιβύης.

Η Σύνοδος έκλεισε με την υιοθέτηση ενός Κοινού Σχεδίου Δράσης για την τετραετία 2022 - 2026. Στο μεταξύ, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον ΟΗΕ για την μη εκπροσώπηση της αφρικανικής ηπείρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στην Αφρική 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την COVID-19, την ώρα που η Δύση αδιαφορεί για την υγειονομική κατάσταση στην (ανεμβολίαστη) Αφρική από την οποία προέρχεται και η μετάλλαξη «Όμικρον».

Τέλος, στο πλαίσιο της Συνόδου επισκέφθηκαν την Τουρκία, μεταξύ άλλων:

1. Ο επικεφαλής του μεταβατικού τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohammad Menfi.

2. Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Najla Al-Mangoush.

3. Ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, Ali Al-Zanati.

4. Ο υπουργός Παιδείας της Λιβύης, Musa Al-Maqrif, ο οποίος υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης

5. Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Τουρκία, όχι μόνο συνεχίζει και είναι παρούσα στην Λιβύη, αλλά επεκτείνει την παρουσία της σε όλη την αφρικανική ήπειρο προσφέροντας εμβόλια, αναλαμβάνοντας επενδυτικά εγχειρήματα και υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες, αρκετές εκ των οποίων αφορούν στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των πληροφοριών.

Συνεχίστε μερικοί να πιστεύετε ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό διάλυση.