ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2018 19:23 EEST | Updated 21/06/2018 21:03 EEST

Η Τουρκία παρέλαβε επίσημα τα δύο πρώτα της F-35

guvendemir via Getty Images

Παραδόθηκαν επίσημα στην Τουρκία τα δύο πρώτα της F-35, σε τελετή την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah, τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στη συνέχεια θα αποσταλούν στην Τουρκία, όπου αναμένεται να έχουν καταφθάσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Η γείτονας, που συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους από το 1999, αναμένεται να έχει παραλάβει έξι αεροσκάφη ως το 2020. Τέσσερα από αυτά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ ως το 2020, και δύο θα μεταφερθούν σε τουρκική αεροπορική βάση στην επαρχία Μαλάτια, στα ανατολική της χώρας. Τα υπόλοιπα 24 αεροπλάνα από το πρώτο «πακέτο» παραγγελίας 30 αεροσκαφών αναμένεται να έχουν παραληφθεί ως το 2024. Γενικότερα, τα σχέδια της Τουρκίας περιλαμβάνουν προμήθεια συνολικά 100 μαχητικών του τύπου. 

Σημειώνεται πως η παράδοση των μαχητικών στην Τουρκία λαμβάνει χώρα εν μέσω διαδικασιών στη Γερουσία των ΗΠΑ για μπλοκάρισμα της προμήθειας F-35 από τη γείτονα, λόγω της απόφασης αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 και του ζητήματος της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπρούνσον.

Μιλώντας στην τελετή, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία, Σερντάρ Ντεμιρέλ, είπε πως η Τουρκία είχε μεγάλη συμβολή στο πρόγραμμα του F-35, στο οποίο έχει κατευθύνει σημαντικούς πόρους. Παράλληλα, υπογράμμισε τη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.