Η Τουρκία θα ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα το 2023

«Η ενέργεια το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι περιοχή έντασης και σύγκρουσης», λέει ο Ερντογάν
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία θα ξεκινήσει τη μεταφορά 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθημερινά από το κοίτασμα Σακάρια στη Μαύρη Θάλασσα το πρώτο τρίμηνο του 2023, ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η παραγωγή του κοιτάσματος «ελπίζουμε να φτάσει στο αποκορύφωμά της το 2026», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση που σηματοδότησε την τοποθέτηση του πρώτου υπεράκτιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πρώτη μεταφορά φυσικού αερίου σχεδιάζεται να παραδοθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 150 χιλιομέτρων που θα κατασκευάσει η Τουρκία για να εκτείνεται από τη θάλασσα στην ξηρά, όπου θα συνδέεται με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Η Τουρκία βλέπει την ενέργεια ως «το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι ως περιοχή έντασης και σύγκρουσης», είπε ο Ερντογάν

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με πολύπλευρο τρόπο μέχρι να κάνουμε την Τουρκία μια χώρα που θα έχει λύσει πλήρως το πρόβλημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της χώρας ονομάστηκε Αμπτουλ Χαμίτ Χαν, ένας από τους σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε μια τέτοια ιστορική ανακάλυψη με εντελώς εγχώριους πόρους», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία διαθέτει επί του παρόντος τρία γεωτρύπανα, τα Φατίχ, Κανούνι και Γιαβούζ. Μέχρι σήμερα, οι γεωτρήσεις έχουν αποδώσει 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: Anadolu

Δημοφιλή