Η τραγική λιτανεία των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία

Ολες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην χώρα από το 2015 και μετά, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία της Νίκαιας, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.
14 Ιουλίου 2016 - Από τις πιο αιματηρές τραγωδίες. Ένας ένοπλος οδηγεί ένα φορτηγό πάνω σε πλήθος που γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης στη γαλλική πόλη της Νίκαιας.
14 Ιουλίου 2016 - Από τις πιο αιματηρές τραγωδίες. Ένας ένοπλος οδηγεί ένα φορτηγό πάνω σε πλήθος που γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης στη γαλλική πόλη της Νίκαιας.
Eric Gaillard / Reuters

Ενας άντρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα την οποία αποκεφάλισε, σε μία εκκλησία της Νίκαιας, στη Νότιο Γαλλία.

Η επίθεση, την οποία ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε ως τρομοκρατική, σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή Ιστορίας σε δρόμο του Παρισιού από έναν 18χρονο, επειδή ο πρώτος είχε δείξει σε μάθημά του ορισμένα σκίτσα του Μωάμεθ.

Η Γαλλία, πάντως, δυστυχώς είναι από τις χώρες που έχει δει πολλάκις στο εσωτερικό της να σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις, με τις περισσότερες από αυτές να αφήνουν πίσω τους νεκρούς. Παρατίθενται οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών:

  • Δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν στο Παρίσι στις 25 Σεπτεμβρίου φέτος κοντά στα πρώην γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, όπου οι ισλαμιστές μαχητές πραγματοποίησαν μια θανατηφόρα επίθεση το 2015. Ένας άνδρας με καταγωγή από το Πακιστάν συνελήφθη για την επίθεση.

  • 3 Οκτωβρίου 2019 - Ο Μάικλ Χάρπον, 45χρονος ειδικός Πληροφορικής με άδεια ασφαλείας, ώστε να εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Παρισιού, σκότωσε τρεις αστυνομικούς και έναν ακόμα υπάλληλο πριν σκοτωθεί εν τέλει από τις γαλλικές αρχές. Είχε ασπαστεί Ισλάμ περίπου 10 χρόνια νωρίτερα.

  • 23 Μαρτίου 2018 - Ένας ένοπλος σκοτώνει τρία άτομα στη νοτιοδυτική Γαλλία αφού προηγουμένως έκλεψε ένα αυτοκίνητο, πυροβόλησε αστυνομικούς και κράτησε όμηρους πολίτες σε σούπερ μάρκετ φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ». Οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν στο κτίριο και τον σκοτώνουν.

  • 26 Ιουλίου 2016 - Δύο άτομα σκοτώνουν έναν ιερέα και τραυματίζουν σοβαρά έναν άλλο όμηρο σε μια εκκλησία στη βόρεια Γαλλία, προτού σκοτωθούν από την γαλλική αστυνομία. Ο Φρανσουά Ολλάντ, που εκείνη την περίοδο διατελούσε πρόεδρος της χώρας, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα άτομα είχαν ταχθεί υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

  • 14 Ιουλίου 2016 - Από τις πιο αιματηρές τραγωδίες. Ένας ένοπλος οδηγεί ένα φορτηγό πάνω σε πλήθος που γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης στη γαλλική πόλη της Νίκαιας, σκοτώνοντας 86 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα περισσότερα, επίθεση που αναγνώρισε το Ισλαμικό Κράτος. Ο δράστης αναγνωρίζεται ως Γάλλος γεννημένος στην Τυνησία.

  • 14 Ιουνίου 2016 - Ένας Γάλλος μαροκινής καταγωγής μαχαιρώνει έναν διοικητή της αστυνομίας μέχρι θανάτου έξω από το σπίτι του σε ένα προάστιο του Παρισιού, αλλά και τον σύντροφό του, ο οποίος επίσης εργαζόταν για την αστυνομία. Ο δράστης ανέφερε στις αρχές ότι απάντησε σε έκκληση του Ισλαμικού Κράτους.

  • 13 Νοεμβρίου 2015 - Το Παρίσι συγκλονίζεται από πολλές, σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις όπλων και βομβών σε χώρους ψυχαγωγίας γύρω από την πόλη, στις οποίες 130 άνθρωποι σκοτώνονται και 368 τραυματίζονται. Το Ισλαμικό Κράτος παραδέχτηκε πως ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις. Δύο από τους 10 γνωστούς δράστες ήταν Βέλγοι πολίτες και τρεις άλλοι ήταν Γάλλοι.

  • 7-9 Ιανουαρίου 2015 - Δύο ισλαμιστές εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου και πυροβολούν κατά ρυπάς σκοτώνοντας 12 άτομα. Ένας άλλος δράστης σκοτώνει μια αστυνομικό την επόμενη μέρα και κρατά ομήρους σε ένα σούπερ μάρκετ στις 9 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας τέσσερις από αυτούς πριν τον σκοτώσει εν τέλει η αστυνομία.

Δημοφιλή