Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο για πρώτη φορά μετά το 2017

Επεσε εντός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας. Παραβίαση του μορατόριο που είχε κηρυχθεί για τις εκτοξεύσεις ICBM.
Chung Sung-Jun via Getty Images

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει τη σειρά των οπλικών δοκιμών που πολλαπλασίασε από την αρχή της χρονιάς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Κυανό Οίκο.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα έπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας. Κατά τις ιαπωνικές αρχές, έπεσε κάπου 170 χιλιομέτρων δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι (βόρεια) στις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας). Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είχε στείλει επείγον προς όλα τα πλοία κοντά στις ακτές, γιατί υπήρχαν ανησυχίες ότι ο πύραυλος θα πέσει στη θάλασσα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ιαπωνίας, όπως κι έγινε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν, καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα νωρίτερα σήμερα και το γεγονός ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης παραβίασε το μορατόριο που είχε κηρύξει ως προς τις εκτοξεύσεις ICBM και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Μακότο Ονίκι σημείωσε πως ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να είναι νέο μοντέλο ICBM, δεδομένου ότι έφθασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να κάνει λόγο για ζημιές σε πλοία ή αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντας πάντως την εκτόξευση «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή